U PARIZU ODRŽANA TRADICIONALNA ČETRNAESTOJULSKA PARADA: Počast Olimpijadi i iskrcavanju

Četrnaestojulska vojna parada u Parizu je danas, za razliku od tradicije, održana Avenijom Foš, jer se Jelisejska polja pripremaju za Olimpijske igre.

У ПАРИЗУ ОДРЖАНА ТРАДИЦИОНАЛНА ЧЕТРНАЕСТОЈУЛСКА ПАРАДА: Почаст Олимпијади и искрцавању

Vojska u Francuskoj i dalje uživa ugled / Foto AP

Predstojećoj najvećoj svetskoj sportskoj smotri odata je naročita čast, a pred Predsedničkom tribinom dočekana je i baklja s olimpijskim plamenom. OI će početi za 12 dana.

Takođe, poseban akcenat dat je obeležavanju jubilarne osamdesetogodišnjice iskrcavanja saveznika kojom su započele borbe za oslobođenje.

Počasni gosti na paradi bile su zemlje koje su učestvovale u iskrcavanju u Normandiji, 14 iz Evrope sa Australijom i Novim Zelandom i 17 iz Afrike.

Parada je otvorena vazdušnim defileom, u kome su učestvovali avioni i helikopteri, posle čega su nastupile kopnene snage.

Učestvovali su i džipovi iz doba oslobođenja, kao i vojnici u ondašnjim uniformama, a sve je bilo propraćeno džez muzikom koja se tada slušala.

Čast je odata i pariskim vatrogascima, koji su najbrojnija formacija ovakve vrste u svetu, posle Tokija i Njujorka. Naravno, defile nije mogao da prođe ni bez Legionara. Posebnu pažnju privukla su i 142 konjanika iz Republikanske garde.

Četrnaestojulska parada je održana u posebnoj političkoj atmosferi, jer zemlja još nije izabrala novog premijera, posle pobede krajnje levice, ali i trijumfa krajnjih desničara neposredno pre toga na evropskim izborima.

Uz predsednika Makrona na paradi bili su supruga Brižit, ali i premijer Gabrijel Atal i članovi vlade koja je još na funkciji posle održanih parlamentarnih izbora na kojima nisu osvojili većinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)