TAKSI NI NA NEBU NI NA ZEMLJI: Fijasko hrvatskog projekta automobila bez vozača koji je već "pojeo" dosta javnog novca

OD ambicioznog projekta robotaksija, koji će bez vozača prevoziti putnike u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, zasad nema ništa. Iako je i Evropska unija dala milione evra za ovaj pompezno najavljen projekat koji "gura" preduzetnik Mate Rimac, neslavno je prošla promocija taksija bez šofera, a sve kompanije u njegovom vlasništvu su u debelom minusu. Automobil se nije ni pokrenuo kada su želeli da ga predstave novinarima i političarima, a sve ostaje na pustim obećanjima da će Hrvati uskoro sesti u najmodernija vozila.

ТАКСИ НИ НА НЕБУ НИ НА ЗЕМЉИ: Фијаско хрватског пројекта аутомобила без возача који је већ појео доста јавног новца

Foto: Profimedia

Projekat je nazvan "Vern", po slavnom Žilu Vernu, a reč je o dvosedu atraktivnog izgleda. Za razvoj tih automobila Rimac je dobio oko 180 miliona evra javnog novca, a na pitanja javnosti gde je zapelo, odgovora nema i nastavljaju se obećanja o novim terminima. Davno je mapiran Zagreb, a poseduju i vozila koja mogu da posluže za vežbu, ali prototip robotaksija nema mogućnosti za autonomnu vožnju. Ne može da pređe ni dvadesetak metara, iako unutrašnjost atraktivno izgleda bez volana. Budući putnici, ako ikada profunkcioniše taj projekt, imaće na raspolaganju veliki ekran na kojem mogu da gledaju filmove za vreme vožnje, a navodno će automobili bez vozača biti i jeftiniji od sadašnjih.

Postoji još niz prepreka koje, kako sada stoje stvari, neće ni u dogledno vreme biti uklonjene. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen se za vreme poslednje posete Zagrebu oduševila projektom, odobrila pare za njega, a sada je pitanje hoće li Brisel, pošto su prekoračeni svi rokovi, tražiti vraćanje novca.

U međuvremenu je Rimac počeo da gradi u Zagrebu savremeni kamp a, kako se čini, odustao je od daljeg razvoja "nevere", vozila koje je reklamirano kao najbrži električni automobil na svetu. Nedaleko od Zagreba je i sedište "Bugatija" koji sarađuje sa Rimcom, ali je i ta kompanija u dugovima.

Sve je više tvrdnji da su Rimčevi projekti "naduvani", da se iza svega krije namera da se koristi javni novac za privatne projekte koji nikada nisu realizovani do kraja. Porodici Rimac ne ide u poslednje vreme najbolje, a otac Ivan Rimac osuđen je na tri godine zatvora zbog izvlačenja novca iz kompanije koja se u Slavoniji bavi preradom drva. Tu su i afere sa kupovinom zemljišta u koje je bio umešan Ivan Rimac, neke malverzacije oko Fudbalskog kluba Hajduk, a meštani Livna, odakle su Rimčevi, nisu dopustili da se u njihovom kraju realizuje jedan od projekata koji je Mate Rimac zamislio.

Hoće li i kada Zagrepčani dočekati robotaksije nikom nije jasno. Iz Rimčeve kompanije poručuju da se projekat nastavlja i da su početni gafovi uobičajeni, a građani se sve više izruguju "projektu budućnosti" na društvenim mrežama.

Mrtvi "Varteks"

DOK za projekte koje promoviše Mate Rimac uvek ima para, legendarni varaždinski "Varteks" je u stečaju. Radnici su otišli kućama, a "varteks" odela više niko nikad neće praviti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STRAŠNO FINALE: Novak Đoković izgubio u finalu Vimbldona, Karlos Alakraz je (p)ostao šampion - i to kako!