AMERIČKE RAKETE USRED EVROPE: Moskva odgovorila da će postaviti projektile u Venecueli, Nikaragvi, moguće i na Čukotki i Kamčatki

I. Stanojević

15. 07. 2024. u 15:31

AMERIKA je donela rizičnu odluku o razmeštanju oružja dugog dometa u Nemačkoj. Kremlj poručuje da je reč o praktičnoj "objavi rata" i "povratku u Hladni rat", ističući da je to "direktna pretnja" bezbednosti Rusije i uzvratila najavom da će postaviti projektile u Venecueli i Nikaragvi, na stotinak kilometara od američke obale.

АМЕРИЧКЕ РАКЕТЕ УСРЕД ЕВРОПЕ: Москва одговорила да ће поставити пројектиле у Венецуели, Никарагви, могуће и на Чукотки и Камчатки

Tanjug

Zamenik predsednika Odbora za međunarodne poslove ruskog Veća Federacije Vladimir Džabarov rekao je da će se Moskva dogovoriti sa saveznicima da projektile dugog dometa rasporedi u tim zemljama. Pod saveznicima misli na Kubu, Severnu Koreju, Venecuelu i Nikaragvu. Džabarov podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će "Rusija adekvatno odgovoriti" i da će pojačati i ubrzati proizvodnju raketa srednjeg i kratkog dometa.

- Neki zvaničnici u Americi greše ako veruju da takve odluke mogu donositi nekažnjeno. Naš MIP kaže da će biti i vojnog odgovora na tu odluku tako da ćemo i mi postaviti odgovarajuće rakete - veli Džabarov.

Pentagon je u sredu saopštio da će SAD početi da raspoređuju oružje dugog dometa na teritoriji Nemačke od 2026. godine. Reč je o protivvazdušnim sistemima SM-6, krstarećim raketama "tomahavk" i hipersoničnom oružju, koje je još u izradi. Sve ovo dodatno pogoršava i bezbednosnu situaciju u Evropi.

- Krećemo se sigurnim koracima ka hladnom ratu, sve se to već dogodilo - ocenjuje portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus ističe da će Pentagon raspoređivati sisteme dugog dometa u Nemačkoj na takozvanoj rotacionoj osnovi i da će odluka Vašingtona "zatvoriti ozbiljan jaz u sposobnostima u Evropi". A ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov ocenio je da je samit NATO u Vašingtonu pokazao da su zemlje Alijanse "neopozivo krenule putem konfrontacije i materijalne pripreme za rat".

- SAD i njihovi sateliti mobilišu maksimalne resurse da očuvaju hegemoniju koja je u kolapsu - rekao je ambasador Rusije.

Prema oceni Antonova, neke trezvene misli iznete na samitu u korist političkog i diplomatskog rešenja ukrajinskog sukoba bile su "prigušene" rusofobnom retorikom.

Ruski vojni blogeri navode da Rusija već na nišanu svojih balističkih raketa ima mnoge glavne gradove u Evropi.

- Ne samo da Rusija rakete može da postavi na svojim zapadnim granicama i u zemljama saveznicama, nego ih možemo instalirati i u sibirskoj pokrajini Čukotki i na Kamčatki. Odande hipersonične rakete vrlo brzo mogu dopreti do američke teritorije i tada će Amerikanci osetiti realnu pretnju - kaže Džabarov.

Čukotka se, inače, nalazi na stotinak kilometara od Aljaske, od koje je deli samo Beringov moreuz.

- To će biti osvetnički udar, naravno, a opet će Nemci biti odgovorni za ono što Amerikanci rade - smatra Džabarov, koji naglašava da SAD guraju svet u još jednu užasnu trku u naoružanju.

Od pregovora ni "p"

Članice NATO su u završnoj deklaraciji usvojenoj na samitu nazvale nepovratnim ulazak Ukrajine u NATO i potvrdile podršku Kijevu na putu evroatlantskih integracija. "Još jednom potvrđujemo da ćemo moći da uputimo poziv Ukrajini za pridruživanje Alijansi kada se zemlje članice dogovore i ispune uslovi", navele su one u deklaraciji. O pregovorima koji bi mogli da donesu okončanje rata na samitu nije bilo ni reči.

Zaboravili

RUSKI ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev, kako prenosi moskovski list RBK, pozvao je Berlin da "dobro razmisli" pre nego što pristane na dogovor sa Vašingtonom. Džabarov dodaje da "očigledno istorija ničemu nije naučila Nemce" i da su oni sada "ponovo izloženi napadu" Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Put ka boljoj budućnosti