ORBAN PONOVO IZAZVAO BURU U BRISELU: Otkazali dolazak u Budimpeštu - Stigao žestok odgovor

Novosti online

15. 07. 2024. u 22:52

EVROPSKA komisija odlučila je danas, u svetlu ponašanja mađarskog premijera Viktora Orbana, da smanji svoje učešće na neformalnim ministarskim sastancima koje organizuje rotirajuće predsedništvo u Mađarskoj sa političkog na zvanično.

ОРБАН ПОНОВО ИЗАЗВАО БУРУ У БРИСЕЛУ: Отказали долазак у Будимпешту - Стигао жесток одговор

Foto: Profimedia

To namerava da uradi tako što će im poslati samo visoke zvaničnike, a ne komesare, najavio je portparol Komisije Erik Mamer.

„U svetlu nedavnih događaja koji obeležavaju početak mađarskog predsedavanja, predsednik je odlučio da Komisija bude zastupljena na nivou visokih zvaničnika“, objavio je Erik Mamer na Ks.

Otkazana je i poseta Budimpešti u septembru. To je tradicionalna poseta Komisije glavnom gradu zemlje koja preuzima rotirajuće predsedavanje.

Prema nezvaničnim informacijama, poseta Komisije Budimpešti i sastanak sa mađarskom vladom prvobitno su planirani na samom početku ovog meseca kada je Mađarska preuzela predsedavanje, ali je potom odložena za septembar. Sada je i to otkazano.

Nezvanično se iz diplomatskih izvora saznaje da se razmišlja o bojkotu neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova, koji je planiran za 28. i 29. avgust u Budimpešti, tako što bi visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku sazvao zvanični sastanak na te datume u Briselu.

Čini se da su i druge evropske institucije i države članice odlučile da na ponašanje Mađarske tokom predsedavanja odgovore političkim bojkotom neformalnih sastanaka koje mađarska vlada organizuje na svom tlu, dok se ideje o oduzimanju predsedničke funkcije čine neizvodljivim.

ŽESTOK ODGOVOR MAĐARSKE

Mađarska je danas upozorila Evropsku komisiju da ne može birati institucije i zemlje članice s kojima želi da sarađuje nakon što je predsednica Ursula fon der Lajen odlučila na sastanke u Mađarskoj da šalje više službenike umesto poverenika.

"Evropska unija je međunarodna organizacija koju čine njene države članice, a Komisija je institucija EU-a. Ona ne može birati institucije i države članice s kojima želi sarađivati", objavio je na Iks-u mađarski ministar za evropske poslove Janos Boka, pitajući jesu li "sada sve odluke Komisije utemeljene na političkim razlozima".

(Indeks)

 

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrijte RAJ na plažama Marsa Matruh: Egipatska oaza na obali Sredozemnog mora!