OD KRAĐE ZARADE DO 800 EVRA DNEVNO: U Italiji "crveni alarm" zbog mladih Romkinja koje naveliko pljačkaju turiste

Milica Ostojić Specijalno za "NOVOSTI" - RIM

16. 07. 2024. u 10:31

Gradovi sa najvećim brojem turista, posebno u letnjoj sezoni, Rim, Milano, Venecija, postali su žrtve lopova žena iz romske zajednice, koje ih veoma spretno okruže i prazne im tašne. Nestaju novčanici, telefoni, dokumenta koja negde bace.

ОД КРАЂЕ ЗАРАДЕ ДО 800 ЕВРА ДНЕВНО: У Италији црвени аларм због младих Ромкиња које навелико пљачкају туристе

Foto: EPA

Romima lopovima uobičajeno mesto boravka je u Rimu, ali operišu u krađama u brojnim drugim gradovima, ponajviše na severu. Odavno je poznata grupa "Omerović". Po policijskim izveštajima Romi su stigli iz BiH, ali ima ih i sa takozvanog Kosova, iz Bugarske, Južne Amerike.

U najvećem broju to su mlade Romkinje, lepo obučene da ne skreću pažnju, dok muškarci organizuju grupe i raspoređuju ih na terenu, a zatim se plen deli po nalogu šefova bandi. Nije retkost nasilje nad Romkinjama koje su "bile neuspešne", pa one posle hapšenja postaju i pokajnice pred istražnim sudijom, i pričaju o životu pod kontrolom šefova muškaraca, iz iste familije.

I sve su češće tuče između romskih bandi, jer su zauzele nečiji teren koji im "nije dodeljen". Policija reaguje, ali je malo ekipa na terenu, a mnogo mesta odakle kreće alarm zbog krađe. Tako se dogodilo da u Rimu, na prometnoj metro stanici Braberini, izbije tuča između bandi posle serije krađa i pljački. Bilo je dvadesetak umešanih, neki su pobegli, pet je uhapšeno, a metro je bio zatvoren 40 minuta.

Pojedini građani nisu više mogli da gledaju samo na TV šta se događa u njihovom gradu, pa im je postala "profesija" da idu po metroima i upozoravaju građane na ulasku kada uoče već poznata lica Romkinja lopova i preko megafona upozoravaju: "Pažnja, prisutni su kradljivci tašni". Dogodilo se i da budu napadnuti od tih istih lopova, jer su ih sprečili u "poslu" u kojem se, po priznanju Romkinja, dnevno zaradi od 400 do 800 evra. To zajednica deli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)