MAĐARSKA UPOZORILA: Evropska komisija ne može da bira institucije i zemlje članice sa kojima želi da sarađuje

Novosti online

16. 07. 2024. u 09:28

MAĐARSKA je upozorila Evropsku komisiju da ne može da bira institucije i zemlje članice s kojima želi da sarađuje nakon što je predsednica EK Ursula fon der Lajen odlučila da na sastanke u Mađarskoj šalje više službenike umesto komesara.

МАЂАРСКА УПОЗОРИЛА: Европска комисија не може да бира институције и земље чланице са којима жели да сарађује

FOTO: EPA

- EU je međunarodna organizacija koju čine njene države članice, a Komisija je institucija EU. Ona ne može da bira institucije i države članice s kojima želi da sarađuje - objavio je mađarski ministar za evropske poslove Janoš Boka na platformi Iks.

Boka je postavio pitanje da li su sada sve odluke Evropske komisije zasnovane na političkim razlozima.

Prethodno je glavni portparol EU Erik Mamer rekao da neće biti tradicionalne posete Koledža komesara EU predsedavajućoj zemlji tog bloka, Mađarskoj.

Mamer je u objavi na platformi Iks naveo da će Evropska komisija na neformalne sastanke, čiji je domaćin Mađarska kao predsedavajuća Savetom EU, slati samo službenike visokog ranga.

- U svetlu nedavnih događaja koji obeležavaju početak mađarskog predsedavanja, predsednik je odlučio da će Evropska komisija biti zastupljena na nivou viših civilnih službenika samo tokom neformalnih sastanaka Saveta. Posete koledža komesara EU predsedavajućem EU neće biti - napisao je Mamer.

Mamer je rekao novinarima da odluka nije vremenski ograničena.

Poseta je trebalo da bude organizovana na jesen.

Ovaj potez dolazi nakon što se mađarski premijer Viktor Orban u okviru, kako je naveo, svoje mirovne misije, sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Kijevu, ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu, a četvrta etapa bilo je njegovo učešće na samitu NATO-a u Vašingtonu koji je održan od 9. do 11. jula.

Peta stanica Orbanove mirovne misije bio je susret sa republikanskim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom prošle sedmice u Trampovoj rezidenciji na Floridi.

Orbanova mirovna misija izazvala je kritike EU, a zvaničnici u Briselu su rekli da on u tim susretima nije predstavljao Uniju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SNIMAK BOMBARDOVANjA: Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)