UKINUTI PRAVO GLASA MAĐARSKOJ: Bizarni zahtevi iz EU zbog Orbanove posete Rusiji i Kini

Novosti online

16. 07. 2024. u 13:05 >> 13:11

POSLANICI Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, piše list „Politiko“, pozivajući se na pismo 63 poslanika šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Evropskog parlamenta Roberti Mecoli.

УКИНУТИ ПРАВО ГЛАСА МАЂАРСКОЈ: Бизарни захтеви из ЕУ због Орбанове посете Русији и Кини

Foto: Tanjug/ AP

Prema informacijama lista, poslanici su u pismu izjavili da je Orban „zloupotrebljavajući ulogu predsedavajućeg Saveta EU, naneo značajnu štetu uniji“.

Ranije je „Politiko“, pozivajući se na dvoje diplomata EU, objavio da članice EU razmatraju kaznene mere za Mađarsku, pripretivši joj praktičnim posledicama, usled nezadovoljstva zbog Orbanove posete Moskvi i Pekingu, a nekoliko ambasadora EU predložilo je da se blokira nezvanični sastanak šefova diplomatija u Budimpešti krajem avgusta.

Prethodno, Orban, čija zemlja predsedava Savetu EU, nije pozvan da se tradicionalno obrati na prvoj plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u novom sazivu koja se otvara sledeće sedmice, saopštila je evropska poslanica iz frakcije „Renew“ Klada de Melo.

Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SNIMAK BOMBARDOVANjA: Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)