OD ISKANDERA NEMA ZAŠTITE: Amerikanci oduševljeni ruskom raketom - "Koriste taktiku dvostrukog udara"

Novosti online

16. 07. 2024. u 14:37

NE POSTOJI efikasna zaštita od projektila operativno-taktičkog kompleksa "iskander", a njegova moćna bojeva glava pogađa neprijateljske ciljeve snajperskom preciznošću, saopštila je vodeća kompanija ruske odbrambene industrije "Rosteh".

ОД ИСКАНДЕРА НЕМА ЗАШТИТЕ: Американци одушевљени руском ракетом - Користе тактику двоструког удара

Foto MO Rusije

Saopštenje "Rosteha" usledilo je kao reakcija na tekst američkog časopisa "Militari voč", u kome su istaknute neke od najvažnijih karakteristika "iskandera".

Tako je napisano da se rakete ruskog sistema lansiraju i kreću kvazibalističkom putanjom sa maksimalnom visinom oko 50 km, kao i da tokom čitavog leta mogu izvoditi složene manevre.

- Ovo ne samo da rakete 'iskandera' čini izuzetno teškim za otkrivanje ili praćenje, već im takođe omogućava da koriste svoja krilca za manevrisanje mnogo bolje nego što bi to bio slučaj na standardnim balističkim putanjama - navodi američki časopis.

Dodaje se i da se ovi sistemi intenzivno koriste za uništavanje položaja ukrajinske vojske, sistema PVO poput "patriota", letelica na aerodromima i drugih ciljeva. Takođe, "Militari voč" piše i o tome da ruska vojska sve češće koristi taktiku "dvostrukog udara" pri upotrebi "iskandera".

Ova taktika podrazumeva lansiranje najpre jedne rakete na cilj. Nakon toga, posada sistema čeka određeno vreme da neprijateljske jedinice krenu u izvlačenje oštećene tehnike i ranjenika, nakon čega lansira još jednu raketu na istu lokaciju.

- Ove komplekse proizvodi naša holding kompanija 'Visokoprecizni kompleks'. Sistemi se aktivno koriste u zoni SVO - navode iz "Rosteha".

Prema navodima ruske kompanije, bojeva glava "iskandera" je dovoljno moćna da uništi zgradu, ratni brod ili utvrđenje, a od nje ne postoji efikasna odbrana.

 - Tokom SVO "iskander" je pokazao snajpersku preciznost - navodi se u saopštenju i dodaje da iako rakete ovog sistema mogu odstupiti nekoliko metara od cilja, s obzirom na njihov radijus uništenja to ne igra veliku ulogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKAD JEFTINIJE Otkrijte čari destinacije sa idealnim plažama i sjajnim provodom!