FBI DOBIO DOJAVE, AMERIKANCI ZABRINUTI: Moguća odmazda zbog pokušaja ubistva Trampa

Novosti online

16. 07. 2024. u 14:41

AMERIČKE vlasti su zabrinute zbog mogućih napada kao odmazde za atentat na Donalda Trampa, saopštili su FBI i Ministarstvo za unutrašnju bezbednost u ponedeljak u retkom zajedničkom obaveštajnom biltenu, javlja Politiko.

ФБИ ДОБИО ДОЈАВЕ, АМЕРИКАНЦИ ЗАБРИНУТИ: Могућа одмазда због покушаја убиства Трампа

Foto: profimedia

Nasilni ekstremisti ili drugi "mogu pokušati dalja ili osvetnička dela nasilja" kao odgovor na pokušaj atentata na Trampa na mitingu tokom vikenda u Pensilvaniji, navele su agencije u biltenu koji je Politiko dobio.

Nisu navedene specifične mete, ali četvorostrani bilten napominje da su ekstremisti u prošlosti izvodili ili planirali napade protiv "percipiranih političkih ili ideoloških protivnika", saopštili su DHS i FBI.

- FBI i DHS ostaju zabrinuti zbog potencijala za dalja ili osvetnička dela nasilja nakon ovog napada, posebno s obzirom na to da su pojedinci u nekim internet zajednicama pretili, ohrabrivali ili referisali na dela nasilja kao odgovor na pokušaj atentata - stoji u biltenu.

Upozorenje dolazi usred onoga što su vlasti već utvrdile kao "povećanu pretnju" okruženju, s obzirom na to da je zemlja duboko podeljena dok republikanci imaju konvenciju za nominacije u Milvokiju, a demokrate pripremaju svoju u Čikagu.

- Ovaj napad potvrđuje našu procenu da su ciljevi povezani s izborima pod povećanom pretnjom od napada ili drugih vrsta ometajućih incidenata - stoji u biltenu.

Agencije su navele da je Tomas Metju Kruks, dvadesetogodišnji napadač u subotnjem napadu na mitingu, imao improvizovane eksplozivne naprave u svom automobilu, kao i u svojoj kući, i naručivao pakete koji su potencijalno sadržali opasne materijale tokom poslednjih nekoliko meseci.

Vlasti još nisu utvrdile šta je motivisalo Kruksa, kojeg je ubila Tajna služba nakon što je otvorio vatru na mitingu, a koji je pored ranjavanja Trampa ubio jednog gledaoca i teško ranio dvoje drugih.

Uoči novembarskih izbora, savezne i državne agencije za sprovođenje zakona pojačale su napore da spreče političko nasilje i napade "usamljenih vukova" na izabrane zvaničnike, vladine službenike, kandidate, organe reda i medije. Ministarstvo pravde se obavezalo da će neumorno suzbijati pretnje protiv izbornih radnika i izbornih objekata.

Pretnje su se proširile širom političkog spektra. Pristalice Trampa su slale pretnje smrću i koverte pune belog praha okružnom tužiocu Menhetna Alvinu Bregu, čija je kancelarija vodila slučaj isplate tajnog novca protiv bivšeg predsednika. Drugi su izvršili "swatting" (opasan i ilegalan čin lažnog prijavljivanja ozbiljnog incidenta kao što su talačka kriza, pucnjava ili bombaška pretnja, s ciljem da se izazove dolazak specijalnih jedinica policije, tzv. SWAT tim, na adresu nevinog pojedinca) na državnu sekretarku Mejna Šenu Belouz nakon što je utvrdila da Tramp nije podoban za pojavljivanje na primarnom glasačkom listiću te američke savezne države 2024. godine.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!