MECOLI NOVI MANDAT, EVROPA IDE UDESNO: U Strazburu održana konstitutivna sednica Evropskog parlamenta u jubilarnom desetom sazivu

Roberta Mecola reizabrana je na mesto predsednice Evropskog parlamenta.

МЕЦОЛИ НОВИ МАНДАТ, ЕВРОПА ИДЕ УДЕСНО: У Стразбуру одржана конститутивна седница Европског парламента у јубиларном десетом сазиву

Foto EPA

Tajnim glasanjem, u prvom krugu osvojila je 562 glasova od 699 učesnika u izjašavanju, mnogo više od 312 koliko je bilo potrebno za apsolutnu većinu. Njenoj protivkandidatkinji, Špankinji Ireni Montero, pripao je 61 glas.

Maltežanka će na istoj funkciji biti pola mandata,dve i po godine, po klasičnom dogovoru sa socijaldemokratama koji će tada postaviti svog kandidata. Sa ovakvim ishodom već unapred se bila složila "mejnstrim trojka" koju sačinjavaju narodnjaci, socijaldemokrate i liberali. Zbog toga je Monterova, koju je predložila krajnja levica, bila bez ikakvih izgleda da uspe u svom poduhvatu. Ovo je bio dan i za izbor 14 potpredsednika.

Zasedanje Evropskog parlamenta započelo je svečanom sednicom u novom sazivu posle nedavno održanih izbora (6.-9. juni) u 27 zemalja članica, u kome je klasična desnica odnela očekivanu pobedu, a krajnje desno krilo ostvarilo istorijski dobar rezultat, ali ne dovoljan da bi moglo da se umeša u tradicionalnu preraspodelu funkcija.

Roberta Mecola je u Strazburu otvorila konstitutivnu sednicu jubilarnog desetog po redu saziva ove institucije u kojoj će zasedati 720 evroposlanika, 15 više nego u prethodnom sazivu. Među poslanicima, 54 odsto ulaze po prvi put u EP, dok će u sastavu biti 39 odsto žena.

Na izborima desničarski narodnjaci osvojili su 188 mandata, socijaldemokrate 136, a liberali iz formacije "Obnovimo Evropu" 77. Tu su još i "zeleni" (53), kao i krajnji levičari (46). S druge strane su tri grupacije krajnje desnice, Patriote za Evropu (84), konzervativci (78) i Evropa suverenih nacija (25). EP će ukupno imati osam političkih grupa, jednu više nego u prethodnom sazivu. Takođe, ima poslanika koji se, po običaju, nisu pridružili nijednoj političkoj grupi.

Nijedna grupacija nije osvojila apsolutnu većinu, no EP je već navikao da funkcioniše dogovorom među vodećim stranakama različitih političkih orijentacija, ali bez "ekstrema".

EP predstavlja 440 miliona žitelja EU i zajedno sa Evropskim savetom koji okuplja zemlje članice ima zakonodavnu vlast, dok su njegove rezolucije konsultativnog karaktera, ali kroje evorpsku politiku. Takođe, potvrđuje mandat predsedniku Evropske komisije i komesarima koji, zapravo, predstavljaju neku vrstu izvršne evropske vlasti sličnoj onoj koju u državama imaju vlade.

Članovi EP bi u četvrtak trebalo da izglasaju reizbor Ursule fon der Lajen, iz redova narodnjaka, na mesto predsednice Evropske komisije, na novi petogodišnji mandat, takođe po prethodnim dogovoru ove stranke sa socijaldemokratama i liberalima.

BARDELA PREDVODI PATRIOTE

Krajnji desničari nisu uspeli da se ujedine, a na čelo najbrojnijih Patriota, koje je osmislio mađarski premijer Viktor Orban, stao je Žordan Bardela, predsednik francuskog Nacionalnog okupljanja, stranke koja će pojedinačno imati najviše poslanika, čak 30.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKAD JEFTINIJE Otkrijte čari destinacije sa idealnim plažama i sjajnim provodom!