MOŽE DA DELUJE PO CILJEVIMA NA 400 KILOMETARA: Amerika razvija novu vrstu raketa za Ukrajinu

Novosti online

16. 07. 2024. u 16:33

SJEDINjENE Američke Države razvijaju novu vrstu precizno vođenih raketa, koje bi mogle da pomognu Ukrajini u borbi protiv ruskih snaga.

МОЖЕ ДА ДЕЛУЈЕ ПО ЦИЉЕВИМА НА 400 КИЛОМЕТАРА: Америка развија нову врсту ракета за Украјину

FOTO: Tanjug/AP

Reč je o municiji za napad povećanog dometa (ERAM) sa kojom treba da se dejstvuje po ciljevima udaljenim i preko 400 kilometara, piše Aviationist. Nova municija namenjena prevashodno ukrajinskim oružanim snagama za dejstvo po zemaljskim ciljevima koja bi bila jeftina i pogodna za masovnu proizvodnju.

Ova vrsta municije bila bi sposobna za kretanje brzinom od 0,6 maha u okruženju gde se vrši ometanje GPS signala. Naoružanje treba da ima otvorenu arhitekturu kako bi se mogle implementirati određene promene tokom vremena, navodi se u zahtevu za ponude USAF. Domet naoružanja treba da bude najmanje 463 kilometara. Predviđeno je da novi ERAM budu lansirani sa aviona. 

Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF) je ranije ove godine objavilo zahtev za informacije o ovom naoružanju, dobivši predloge za novu raketu od ukupno 16 kompanija. Kompanija kojoj bude dodeljen posao razvoja i izrade nove vrste municije mora da bude sposoban za proizvodnju više od 1.000 komada naoružanja na godišnjem nivou samo 24 meseca nakon dodele ugovora.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

SNIMAK BOMBARDOVANjA: Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)