ATAL ODLAZI, NEMA NOVOG PREMIJERA: Deo levičara predložio kandidata, nema sloge oko imena

Očekuje se da francuski predsednik Emanuel Makron krajem dana prihvati ostavku premijera Gabrijela Atala, posle fijaska vladajuće stranke na nedavno održanim parlamentarnim izborima.

АТАЛ ОДЛАЗИ, НЕМА НОВОГ ПРЕМИЈЕРА: Део левичара предложио кандидата, нема слоге око имена

Foto: Tanjug/AP

Atal je pre desetak dana, posle održanog drugog kruga, podneo ostavku, ali je Makron zatražio od njega da ostane na toj funkciji da bi obavljao tekuće poslove.

Danas je održan vanredni savet ministara u Jelisejskoj palati na kome se Atal obratio pred ministrima i predsednikom.  

- Mogli smo da nestanemo. Izbegli smo najgore. Budućnost treba da se ispiše – kazao je Atal.

Vladajuća koalicija je posle prvog kruga završila tek na trećem mestu, ali je na kraju bila na drugom, zahvaljujući kombinatorici s levicom zbog pravljenja bloka protiv krajnje desnice.

Socijalisti, ekolozi i komunisti su izašli sa zajedničkim predlogom za budućeg premijera. To je Lorans Tobijana, ekonomista, univerzitetska profesorka, članica Visokog saveta za klimu i nositeljka Legije časti. Četrvrti član pobedničkog Novog narodnog fronta, Nepotčinjeni, se, međutim, protive tome da ovu funkciju obavlja kandidat koji dolazi spolja, a ne iz stranačkih redova.

Predsednik Makron je nedavno poručio da očekuje od republikanskih snaga da se ujedine u cilju stvaranja buduće vlade, tako da se još ne zna da li će levičarima ponuditi mandat za formiranje vlade.

Bez obzira na ostavku, Atalova valda će obavljati funkciju sve dok ne bude formiran novi kabinet, imajući u vidu da Francusku očekuje domaćinstvo predstojećih Olimpijskih igarama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrivamo zvanično najlepše plaže u Evropi za 2024  sa sjajnim provodom po last minute cenama