UKRAJINA DA FORMIRA "AUTONOMNE ZONE" NA ISTOKU ZEMLJE: Grenel izneo predlog, Zaharova odmah reagovala

Милица Шкорић
Milica Škorić

16. 07. 2024. u 18:07

BIVŠI visoki zvaničnik u administraciji Donalda Trampa Ričard Grenel, koji bi mogao da preuzme vodeću ulogu u njegovom drugom mandatu, založio se za mirovni sporazum koji bi Ukrajini omogućio da "sačuva teritoriju zemlje", ali uz formiranje "autonomnih zona".

УКРАЈИНА ДА ФОРМИРА АУТОНОМНЕ ЗОНЕ НА ИСТОКУ ЗЕМЉЕ: Гренел изнео предлог, Захарова одмах реаговала

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Grenel, koji je bio ambasador u Nemačkoj, v.d. direktora nacionalne obaveštajne službe i Trampov specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, predložio je plan koji bi se suočio sa protivljenjem Vladimira Zelenskog, koji je pozvao na povratak ukrajinskih granica iz 1991. godine.

- Autonomni regioni mogu da znače mnogo stvari mnogim ljudima, ali morate da poradite na tim detaljima - rekao je Grenel u ponedeljak na okruglom stolu "Blumberg njuza" na marginama Republikanske nacionalne konvencije u Milvokiju.

Grenel nije izneo detalje, ali oblasti istočne Ukrajine koje su ranije pominjane kao "autonomne" nalaze se pod kontrolom Rusije, i gotovo sigurno će tako i ostati, navodi taj portal.

Grenel je takođe rekao da Ukrajina ne bi trebalo da postane članica NATO-a u skorijoj budućnosti, uprkos željama tamošnjih vlasti.

- Moramo biti iskreni u vezi sa tim da li ćemo dodati nove članice NATO-u ili ne - rekao je Grenel, dodajući da "ne bi trebalo da dodajemo nove članove u klub kada sadašnji članovi ne plaćaju svoj deo".

On je dodao i da on ne govori u Trampovo ime, kao i da nije sa njim razgovarao o tom predlogu.

Zaharova odgovorila Grenelu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je Grenelovu izjavu, naglašavajući da je Ukrajina već preuzela slične obaveze u propalim Minskim sporazumima.

- Gde si bio kada su na stolu pred međunarodnom zajednicom stajali sporazumi iz Minska usmereni upravo ka tome? Kada je Rusija davala sve od sebe da se oni ostvare i pozivala da se pronađe forma federalizacije Ukrajine kako bi se očuvao njen integritet? - napisala je ona na Telegramu.

Ona je podsetila da je Grenel tada bio ambasador SAD u Berlinu, i da je navodio Nemce da odustanu od izgradnje gasovoda "Severni tok", grubo se mešajući u unutrašnju politiku Rusije i Nemačke.

- Sada su Nemci bez gasa i privrede, a Ukrajinci bez zemlje i stabilne budućnosti - zaključila je ona.

BONUS VIDEO: SNIMAK BOMBARDOVANjA - Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)