ORBANU STIGAO ŽESTOK ODGOVOR: "Nemate nikakvu ulogu ni mandat"

Tanjug

16. 07. 2024. u 22:41

PREDSEDNIK Evropskog saveta Šarl Mišel kritikovao je danas mađarskog premijera Viktora Orbana zbog izjave da EU ima "proratni" stav u Ukrajini, navodeći da Orban nema mandat da vodi razgovore o tom sukobu u ime Unije.

ОРБАНУ СТИГАО ЖЕСТОК ОДГОВОР: Немате никакву улогу ни мандат

Foto: Profimedia

- Rotirajuće predsedništvo Saveta EU nema nikakvu ulogu u predstavljanju Unije na međunarodnoj sceni i nema mandat Evropskog saveta da se angažuje u ime Unije - naveo je Mišel u pismu Orbanu u koje je Rojters imao uvid. Mađarska trenutno predsedava Savetom EU po principu rotacije.

Prethodno je Fajnenšel tajms objavio da je Orban naveo u pismu Mišelu i drugim liderima EU da će Donald Tramp, ako pobedi na predsedničkim izborima u SAD u novembru, brzo zahtevati mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine.

List navodi da je Orban u pismu upućenom nakon što je nedavno posetio Kijev, Moskvu, Peking i SAD, gde je na Floridi razgovarao sa Trampom, napisao da to znači da bi u slučaju pobede Trampa EU trebalo da ponovo otvori direktnu diplomatsku komunikaciju sa Rusijom i počne pregovore sa Kinom kako bi se pronašlo mirno rešenje za rat u Ukrajini.

Premijer Mađarske je, prema Fajnenšel tajmsu, u pismu takođe naveo da je, na osnovu njegovih nedavnih razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kineskim predsednikom Si Đinpingom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, opšti utisak bio "da će intenzitet vojnog sukoba radikalno eskalirati u bliskoj budućnosti".

Prema rečima Orbana, to znači da bi EU trebalo da predvidi promenu u politici SAD i da prihvati potrebu za hitnim pregovorima između Rusije i Ukrajine ili da preuzme veću odgovornost za finansiranje odbrane Ukrajine.

Politički savetnik mađarskog premijera izjavio je u ponedeljak da je Orban pisanim putem upoznao lidere Evropskog saveta sa iskustvima pregovora o miru u Ukrajini, prve faze mirovne misije i sa planom Mađarske koji sadrži realnu procenu situacije i realne ciljeve, kao i odgovarajući raspored delovanja.

BONUS VIDEO: SNIMAK BOMBARDOVANjA - Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)