uživoRAT U UKRAJINI: Komandant Ahmata zna kada će kraj rata; Rusko MO - VSU za dan izgubio više od 1800 vojnika (FOTO/VIDEO)

Novosti online

17. 07. 2024. u 07:42 >> 17:41

Rat u Ukrajini – 875. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Командант Ахмата зна када ће крај рата; Руско МО - ВСУ за дан изгубио више од 1800 војника (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

POGLEDAJTE - Uništen još jedan most kod Volčanska (VIDEO)

U Volčansku su Vazdušno-kosmičke snage Rusije potpuno uništile Južni most, koji je služio za transport rezervi Oružanih snaga Ukrajine.


Pre udara, kroz čije ruševine je pešadija Oružanih snaga Ukrajine imala priliku da se infiltrira na desnu obalu reke Volčje.

Sada je na ovoj deonici moguće forsirati reku samo plivanjem.

Front kod Harkova: Borbe kod Starice i pozicione bitke u Volčansku (MAPA)

Situacija na Slobožanskom pravcu ostaje napeta: ukrajinske formacije ulažu značajne napore da isteraju Oružane snage Rusije sa teritorije Harkovske oblasti. Prethodno je komanda Oružanih snaga Ukrajine na ovaj deo fronta prebacila značajne rezerve koje su korišćene za kontranapade duž cele linije od Lipca do Volčanskih Hutora.

U Glubokom, VSU se učvrstio na jugozapadnoj periferiji, na osnovu čega izvodi napade na položaje Oružanih snaga Rusije u centru sela. Ruske jedinice udaraju pešadijske grupe i položaje ukrajinskih formacija, sprečavajući ih da ostvare značajan uspeh.

Ilustracija telegram rybar


Situacija u oblasti Starice nije pretrpela značajne promene. Zahvaljujući borbenim snimcima ruskih oružanih snaga, bilo je moguće razjasniti trenutnu liniju fronta jugozapadno od naselja: ruske trupe, po svemu sudeći, nikada nisu mogle da napreduju u blizini bare koja se nalazi ovde, već su se ukopavale na severoistoku u trakt Degtjarevka.

U Volčansku se nesmetano nastavljaju borbe u oblasti Fabrike agregata, gde ruske jurišne jedinice pokušavaju da konačno izbace jedinice Oružanih snaga Ukrajine iz industrijske zone. Otprilike 13. jula, park Gorkog i deo zgrada na južnoj periferiji fabrike do severne obale reke Volčje došli su pod kontrolu ruskih oružanih snaga.

Foto: Profimedia


Teritorija u oblasti ulica Ševčenka, Gagarina, Duhovne i Naberežne je u „sivoj zoni“ i nijedna od strana ne može da ostvari održivu kontrolu u ovoj oblasti. Lokalni izveštaji ukazuju na visoku aktivnost raznih tipova dronova koji love grupe pešadije i oklopnih vozila.

VSU koristi obnovljene prelaze na reci za prebacivanje pojačanja na severnu obalu. Istovremeno, inžinjerska oprema Oružanih snaga Ukrajine i sami prelazi redovno postaju mete udara ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

 

Razmena zarobljenika 95 za 95

Sa teritorije pod kontrolom Kijeva je, nakon pregovaračkog procesa, vraćeno 95 ruskih vojnika koji su bili u zarobljeništvu u životnoj opasnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U zamenu za njih oslobođeno je 95 zarobljenih ukrajinskih vojnika.

Oslobođeni vojnici će vojno-transportnim avionima Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije biti prebačeni u Moskvu na lečenje i rehabilitaciju u medicinskim ustanovama Ministarstva odbrane Rusije.

Svima oslobođenima se pruža neophodna medicinska i psihološka pomoć.

Humanitarno posredovanje u razmeni pružili su Ujedinjeni Arapski Emirati.

Najvažnije iz novog brifinga ruskog MO: VSU za dan izgubio više od 1800 vojnika, pogođene koncetracije 3 brigade

Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 650 vojnika, oklopni transporter i tri skladišta municije u zoni odgovornosti grupe snaga „Zapad“;

Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 610 vojnika u zoni odgovornosti grupe „Jug“;

PVO Rusije je tokom proteklog dana oborila navođenu avionsku bombu „hamer“ i 59 ukrajinskih dronova;

Grupa snaga „Istok“ zauzela je povoljnije položaje, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 125 vojnika;

Grupa snaga „Centar“ poboljšala je taktičke položaje, odbila kontranapade jedinica jurišne brigade „Ljut“;

Oružane snage Rusije su tokom prethodnog dana uništile skladište raketno-artiljerijskog naoružanja ukrajinske vojske;

Grupa „Sever“ je tokom prethodnog dana uništila 3 protivničke brigade, odbila 1 kontranapad, ukrajinske snage izgubile su gotovo 170 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana gotovo 325 vojnika i borbeno vozilo pešadije „bredli“ u zoni odgovornosti Centralne grupe snaga;

Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je tri skladišta municije ukrajinske vojske i skladište vojno-tehničke opreme.

Komandant Ahmata: Kraj rat je blizu

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini završiće se do kraja ove godine, za to postoje svi preduslovi, izjavio je zamenik načelnika Glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije, komandir specijalnih snaga „Ahmat “ general-major Apti Alaudinov.

VBR Grad uništio nemački BVP Marder

Ruski raketni sistemi „grad“ grupe „Zapad“ uništili su ukrajinsko borbeno vozilo pešadije „marder“ sa posadom u zoni specijalne vojne operacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Konvoj vojne tehnike NATO-a noćas stigao u Harkov

Konvoj vojne tehnike NATO-a noćas je stigao u Harkov, saopštio je vojni ekspert Andrej Maročko, pozivajući se na izvore.

On je precizirao da je u Harkovu primećeno kretanje vojne tehnike od šest vozila sa municijom, četiri vozila sa vojnicima, dva oklopna transportera, sistem „grad“ i tri samohodna artiljerijska oruđa zapadne proizvodnje.

Maročko je dodao da su u konvoju bili i kamioni sa gruzijskim zastavama i ševronima grupe „Azov“ zabranjene u Rusiji (na spisku terorističkih organizacija).

Avion britanskog vazduhoplovstva primećen u blizini Harkova

Akrobatski trenažni avion Kraljevskog vazduhoplovstva "Grob G120TP-A Prefect T1" primećen je iznad teritorije Ukrajine, posebno u blizini Harkova, prema podacima službe Flajtradar.

Kako je saopštila služba, avion se pojavio u utorak u 18.26 po moskovskom vremenu u Kirovogradskoj oblasti Ukrajine. Leteo je iznad različitih regiona Ukrajine, uključujući Harkov, Sumi, Nikolajev i Černigov. Avion je takođe primećen iznad delova DNR i regiona Zaporožje koje kontrolišu ukrajinske oružane snage.

Vazdušni prostor iznad Ukrajine zatvoren je od 24. februara 2022. godine, kada je počela ruska specijalna vojna operacija.

Toreck pred pucanjem

Ruska vojska ostvarila je značajan napredak na terenu na toreckom pravcu. Gotovo ceo Njujork je već zauzet, a Rusi napreduju i u Piđanama, Pivničnama, Družbi...

Jedini deo fronta na kom ukrajinska vojska ostvaruje napredak je limanski pravac. Pripadnici Azova zauzeli su više rovova i utvrđenja u Kremenajskoj šumi. Za sada Rusija ne prebacuje dodatne jedinice na pozicije pod napadom Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrivamo zvanično najlepše plaže u Evropi za 2024  sa sjajnim provodom po last minute cenama