LIČNOST U ŽIŽI DŽEJMS DEJVID VENS: Protiv slanja pomoći Ukrajini, kritikovao Trampa

A. V. V.

17. 07. 2024. u 07:00

SENATOR iz Ohaja Džejms Dejvid Vens rame uz rame sa bivšim predsednikom SAD tražiće podršku birača na nastupajućim predsedničkim izborima za 47. šefa Bele kuće. Vens je na poziciji senatora od 2023. godine, a osim politikom, bavi se biznisom i pisanjem. Važi za glasnog kritičara američke vojne pomoći Ukrajini. Vens je rekao da SAD ne žele da se povuku iz NATO-a, ali da smatra da bi Vašington trebalo da preusmeri fokus na istočnu Aziju, kao i da određene evropske članice Alijanse ne izdvajaju dovoljno sredstava za sopstvenu bezbednost.

ЛИЧНОСТ У ЖИЖИ ЏЕЈМС ДЕЈВИД ВЕНС: Против слања помоћи Украјини, критиковао Трампа

Tanjug

Vens je igrao centralnu ulogu u nastojanju da se u Senatu poništi zakon o pomoći Ukrajini ranije ove godine, i iako je taj napor propao, on je tada rekao novinarima: "Uspeli smo prilično jasno da stavimo do znanja i Evropi i ostatku sveta da Amerika ne može beskonačno da ispisuje blanko čekove", podseća "Politiko". Oštro je kritikovao Trampa pre i posle njegove pobede na predsedničkim izborima 2016, nazivajući ga "idiotom" i "američkim Hitlerom", između ostalog. Kasnije je postao jedan od najvećih Trampovih pristalica.

Rođen je 2. avgusta 1984. godine u Midltaunu u Ohaju. Služio je kao marinac pre nego što je studirao političke nauke i filozofiju na Državnom univerzitetu Ohajo i stekao zvanje doktora prava na Pravnom fakultetu Jejla 2013. godine. Postao je poznat po memoarima iz 2016. godine - "Hilibili elegija" koji opisuju njegovo odrastanje u Midltaunu. Knjiga je postala bestseler "Njujork tajmsa" 2016. i 2017. godine i privukla značajnu pažnju medija tokom predsedničkih izbora u SAD 2016. godine. Vensovi memoari su bili u finalu za Dejtonsku nagradu za književnost 2017, dok je dobio priznanje za dokumentarnu literaturu 2017. godine.

Vens je pokrenuo svoju prvu političku kampanju za mesto u Senatu Ohaja 2021. godine i dobio je republikansku nominaciju pošto ga je podržao bivši američki predsednik Donald Tramp. Na opštim izborima je pobedio demokratskog kandidata Tima Rajana.

Bio je ratni dopisnik i tokom rata u Iraku dodeljen je odeljenju za odnose sa javnošcu Drugog krila marinaca. Preselio se u San Francisko gde je radio u tehnološkoj industriji za preduzetnička ulaganja i bio je direktor u firmi "Mitril kapital" između 2016. i 2017. godine. U januaru 2017. godine Vens je postao saradnik Si-En-Ena.

Vens je investirao u Rumble, kanadsku onlajn video platformu popularnu među političkim desničarima. Protivi se abortusu i nagovestio je da bi mogao da podrži federalnu zabranu prekida trudnoće posle 15. sedmice. Predložio je nacrt zakona kojim bi briga o rodnoj afirmaciji maloletnika postala krivično delo na osnovu federalnog zakona i kojim bi bilo blokirano korišćenje sredstava poreskih obveznika za promenu pola maloletnika. Zalaže se i za ograničavanje imigracija.

Zbog izbora Vensa za kandidata za potpredsednika SAD juče su negodovale liberalne jevrejske organizacije iz SAD, jer je glasao protiv pomoći Izraelu tokom rata sa Hamasom. Optužile su ga i da je antisemitski nastrojen zbog večere sa poznatim antisemitom Nikom Fuentesom.

U braku je sa bivšom koleginicom sa kojom je zajedno studirao pravo, Ušom Čilukuri, od 2014. godine sa kojom ima troje dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrivamo zvanično najlepše plaže u Evropi za 2024  sa sjajnim provodom po last minute cenama