DEVET DANA PRE POČETKA OLIMPIJADE: Gradonačelnica Pariza okupala se u Seni (VIDEO)

Tanjug

17. 07. 2024. u 13:37

GRADONAČELNICA Pariza An Idalgo konačno je održala obećanje i jutros se okupala u Seni, devet dana pre početka Olimpijskih igara.

ДЕВЕТ ДАНА ПРЕ ПОЧЕТКА ОЛИМПИЈАДЕ: Градоначелница Париза окупала се у Сени (ВИДЕО)

Foto: AP

Odevena u ronilačko odelo, Idalgo je zaronila u reku u blizini gradske kuće, njene kancelarije i katedrale Notr Dam.

Pridružili su joj predsednik komiteta Olimpijskih igara Toni Estangena i prefekt Il-d-Fransa Mark Gijom.

- Ovo je sreća. O ovome smo sanjali godinama, radili smo veoma, veoma naporno, voda je veoma dobra, malo hladna, ali ne toliko - kazala je ona i dodala da je reka dovoljno čista da bude domaćin takmičenja u otvorenom plivanju tokom Olimpijskih igara 2024. i ceremonije otvaranja za devet dana, preneo je Parizijen.

Prema njenim rečima, Olimpijske igre su bile motor i akcelerator, ali Francuzi moraju da prilagode svoje gradove klimi i pronađu reku.

Njen potez je deo napora da se pokaže da je čistoća Sene poboljšana uoči Letnjih igara koje će početi 26. jula raskošnom ceremonijom na otvorenom koja uključuje paradu sportista na čamcima na Seni.

Od 2015. organizatori su uložili velika sredstva, 1,5 milijardi dolara, da pripreme Senu za Olimpijske igre i da osiguraju da Parižani imaju čistiju reku u godinama nakon Igara.

Plan je uključivao izgradnju ogromnog podzemnog bazena za skladištenje vode u centru Pariza, renoviranje kanalizacione infrastrukture i nadogradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Uprkos tome što su političari stalno obećavali, kupanje u Seni je zabranjeno više od jednog veka.

Žak Širak, bivši predsednik Francuske, dao je slično obećanje 1988. kada je bio gradonačelnik Pariza, ali ono nikada nije ostvareno.

Širak, koji je u to vreme vodio kampanju za treći mandat, obećao je te godine da će očistiti reku u okviru svog programa "Čista Sena".

Budući predsednik Republike je tada računao na period od pet godina da očisti reku, i ne pomislivši da će zapravo biti potrebno 36 godina da se to sprovede.

Idalgo je krenula stopama francuske ministarke sporta Amelije Udea-Kastere, koja je u subotu plivala u Seni u ronilačkom odelu.

Sena će biti domaćin nekoliko događaja u plivanju u otvorenim vodama tokom igara, uključujući maratonsko plivanje na Olimpijskim igrama i plivačke etape olimpijskog i paraolimpijskog triatlona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽULIJU ROBERTS NA VIMBLDONU NIKO NIJE PREPOZNAO: Skroz se promenila (FOTO)