ŠTA ĆE REĆI EVROPA? Predstavljen Orbanov nacrt rezolucije o Ukrajini

Милица Шкорић
Milica Škorić

17. 07. 2024. u 13:02

DESNIČARSKA i treća po brojnosti frakcija Evropskog parlamenta novog saziva „Patriote Evrope“, nastala, između ostalog, na inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana, predložila je na prvoj plenarnoj sednici svoj nacrt rezolucije o Ukrajini, gde je pozvala na otvaranje diplomatskih kanala za razmatranje mirovnog sporazuma o ukrajinskom sukobu.

ШТА ЋЕ РЕЋИ ЕВРОПА? Представљен Орбанов нацрт резолуције о Украјини

Foto AP

U nacrtu se takođe naglašava da se članstvo Ukrajine u EU može dobiti samo prema pravilima, zajedničkim za sve kandidate, kroz sprovođenje reformi, uključujući poštovanje prava nacionalnih manjina.

- Evropski parlament je čvrsto uveren da su neophodni dalji diplomatski napori kako bi se okončao rat i našlo mirno rešenje u interesima svih građana, pogođenih sukobom. Uvereni smo da vojno rešenje sukoba ne postoji i da je mir jedino održivo i stabilno rešenje. Pozivamo zemlje da otvore diplomatske kanale u cilju zaključivanja trajnog mirovnog sporazuma - navodi se u tekstu predloga rezolucije, o kojoj će se danas glasati u Strazburu.

Takođe se ističe da „jedna zemlja ne može da stupi u Evropsku uniju dok ne ispuni sve uslove za članstvo, uključujući kriterijume izložene u Sporazumu o Evropskoj uniji i Kopenhaškim kriterijumima“.

- Pridruženje Ukrajine EU treba da bude jednoglasno odobreno u Savetu EU - naglašava se u dokumentu.

Sa druge strane, frakcija „Evropska narodna partija“ koja ima većinu u Evropskom parlamentu, takođe je predstavila nacrt rezolucije u kom je iznela suprotne ideje, insistirajući na daljem naoružanju Kijeva, osuđujući nedavne posete Rusiji i Kini mađarskog premijera Viktora Orbana u cilju mirovne misije, kao i pozivajući na nove sankcije Rusiji i Belorusiji.

Prethodno, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da odbijanje rukovodstva Evropske unije da razgovara sa Mađarskom i pretnja bojkotom neće naterati Budimpeštu da prekine mirovnu misiju za rešavanje ukrajinskog sukoba.

BONUS VIDEO: SNIMAK BOMBARDOVANjA - Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!