LAVROV NAVEO ČETIRI KORAKA: Ruski ministar o stabilizaciju situacije u svetu

Novosti online

17. 07. 2024. u 14:41

MOSKVA predlaže da se eliminišu osnovni uzroci ukrajinske krize, njeno rešavanje bi trebalo da uključi uklanjanje pretnji koje dolaze sa Zapada, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, govoreći na ministarskoj debati „Multilateralna saradnja u interesu stvaranja pravednijeg, demokratskijeg i održivijeg svetskog poretka“.

ЛАВРОВ НАВЕО ЧЕТИРИ КОРАКА: Руски министар о стабилизацију ситуације у свету

Foto AP

Lavrov je u svom govoru predložio niz koraka usmerenih na „vraćanje poverenja i stabilizaciju međunarodne situacije“.

Otklanjanje osnovnih uzroka krize u Evropi

- Prvo: potrebno je jednom za svagda otkloniti osnovne uzroke krize koja je izbila u Evropi. Uslove za uspostavljanje održivog mira u Ukrajini izneo je predsednik Rusije Vladimir Putin. Neću ih ponavljati. Političko i diplomatsko rešenje mora da bude praćeno konkretnim koracima za otklanjanje pretnji Ruskoj Federaciji koje dolaze iz zapadnog, evroatlantskog pravca - rekao je ministar.

Uspostavljanje regionalnog i globalnog balansa snaga

U tom kontekstu, Lavrov je skrenuo pažnju na činjenicu da će „pri dogovaranju međusobnih garancija i dogovora biti neophodno da se u obzir uzmu nove geostrateške realnosti na evroazijskom kontinentu, gde se formira pankontinentalna arhitektura zaista ravnopravne i nedeljive bezbednosti.

- Evropa rizikuje da zaostane za ovim objektivnim istorijskim procesom. Spremni smo da pronađemo balans interesa - ocenio je šef ruske diplomatije.

Govoreći o narednom važnom uslovu za formiranje pravednog svetskog poretka, Lavrov je istakao da obnavljanje regionalnog i globalnog balansa snaga mora biti praćeno aktivnim naporima da se eliminišu nepravde u globalnoj ekonomiji.

„U multipolarnom svetu, po definiciji, ne bi trebalo da postoje monopolisti u monetarno-finansijskoj regulaciji, trgovini ili tehnologiji. Ovo stanovište deli velika većina članova svetske zajednice", naglasio je Lavrov.

Reforma institucija

Posebno je istakao značaj reforme institucija.

- Od posebnog značaja je brza reforma Bretonvudskog sporazuma i Svetske trgovinske organizacije, čije aktivnosti treba da odražavaju stvarnu težinu nezapadnih centara rasta i razvoja - naveo je on.

Koristiti udruženja BRIKS, ŠOS, ZND i druge za jačanje multipolarnog sveta

Prema njegovim rečima, BRIKS i Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) igraju sve značajniju ulogu u izgradnji pravednog multilateralnog poretka zasnovanog na principima Povelje UN.

- Oni ujedinjuju zemlje koje predstavljaju različite regione i civilizacije, sarađujući na osnovu jednakosti, međusobnog poštovanja, konsenzusa i obostrano prihvatljivih kompromisa – ja bih to nazvao zlatnim standardom multilateralne saradnje uz učešće velikih sila - naglasio je Lavrov.

Kako je primetio, praktičan značaj za uspostavljanje multipolarnosti su regionalna udruženja kao što su ZND, ODKB, EAES, ASEAN, GCC, Arapska liga, Afrička unija i SELAK.

- Smatramo da je važan zadatak uspostavljanje različitih veza između njih, uz uključivanje potencijala UN. Rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN će jednu od predstojećih sednica posvetiti saradnji UN sa evroazijskim regionalnim organizacijama - zaključio je Lavrov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: TRAMP SLETEO U MILVOKI: Pojačana bezbenost nakon pokušaja atentata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SAZNAJEMO: Zaista Marsa Matrouh, ili Egipatski Maldivi, najtraženija ovog leta!