MAĐARSKA MORA BITI KAŽNJENA ZBOG ORBANOVE POSETE RUSIJI: Evropski parlament usvojio rezoluciju o Ukrajini

Novosti online

17. 07. 2024. u 15:31

POSLANICI Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici u Strazburu većinom glasova usvojili su rezoluciju o nastavku podrške Ukrajini u sukobu protiv Rusije, a poseban deo posvećen je kritici diplomatskih poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji i Kini.

МАЂАРСКА МОРА БИТИ КАЖЊЕНА ЗБОГ ОРБАНОВЕ ПОСЕТЕ РУСИЈИ: Европски парламент усвојио резолуцију о Украјини

Foto AP

Za dokument je glasalo 495 poslanika, dok je 137 bilo protiv, a 47 se izjasnilo kao uzdržano.

EP je u svojoj rezoluciji ponovo potvrdio da će pružati raznovrsnu podršku Kijevu onoliko koliko to bude potrebno „za osiguranje pobede Ukrajine“.

Poslanici su podržali ukidanje ograničenja na korišćenje zapadnih sistema naoružanja, isporučenih Ukrajini protiv vojnih ciljeva na teritoriji Rusije, a takođe su se založili za usvajanje pouzdanog pravnog sistema u cilju konfiskovanja ruske državne imovine, zamrznute u zemljama Evropske unije.

Mađarska će snositi posledice zbog Orbanovih mirovnih poseta

Jedna od najopširnijih tačaka rezolucije posvećena je kritici Orbanove „mirovne posete“ Moskvi i Pekingu. Autori rezolucije su istakli da tokom svojih poseta on nije predstavljao EU i smatraju da je time „grubo prekršio sporazume i zajedničku spoljnu politiku EU, uključujući princip lojalne saradnje“.

- Mađarska mora da snosi posledice zbog ovog prekršaja. Evropski parlament žali što Mađarska zloupotrebljava svoje pravo veta u Savetu EU, sprečavajući pružanje značajne pomoći Kijevu i poziva Budimpeštu da ukine blokadu finansiranja Ukrajine iz Evropskog fonda za mir, uključujući usaglašenu nadoknadu državama članica za već pruženu vojnu pomoć - navodi se u ovoj tački rezolucije.

Članstvo Ukrajine i Moldavije u EU investicija u jaku Evropu

U ostalim tačkama poslanici u EP su pozdravili početak pregovora o stupanju u EU Ukrajine i Moldavije, nazvavši njihovu „postepenu integraciju u EU geostrateškom i demokratskom šansom“, kao i „investicijom u jedinstvenu i jaku Evropu“.

Istovremeno, oni pozivaju na „adekvatnu finansijsku i tehničku pomoć od strane EU“, kako bi te države ispunile obavezne zahteve povezane sa članstvom u EU.

Pridruženje Kijeva NATO nepovratan proces

Poslanici su nazvali „nepovratnim“ kretanje Ukrajine ka članstvu u NATO i pozvali članice EU da povećaju vojnu podršku Kijevu, povećaju proizvodnju naoružanja i municije.

Takođe, potvrdili su ranije iskazani stav o tome da „sve države članice EU i saveznici u NATO-u treba da kolektivno i individualno podržavaju Ukrajinu u vojnom smislu u visini od najmanje 0,25 odsto od njihovog godišnjeg BDP-a“.

Prethodno, desničarska i treća po brojnosti frakcija Evropskog parlamenta novog saziva „Patriote Evrope“, nastala, između ostalog, na inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana, predložila je na prvoj plenarnoj sednici svoj nacrt rezolucije o Ukrajini, gde je pozvala na otvaranje diplomatskih kanala za razmatranje mirovnog sporazuma o ukrajinskom sukobu.

Ranije, poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na pismo 63 poslanika šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.

Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrivamo zvanično najlepše plaže u Evropi za 2024  sa sjajnim provodom po last minute cenama