GLAVNA FIGURA U SARADNJI S KIJEVOM: NATO imenovao specijalnog predstavnika u Ukrajini

Novosti online

17. 07. 2024. u 15:54

BIVŠI zamenik generalnog sekretara Alijanse za operacije, vojnu politiku i planiranje, Britanac Patrik Tarner, pod kojim su snage NATO-a napustile Avganistan 2021. godine, imenovan je za glavnog predstavnika tog vojnog bloka u Ukrajini, saopštila je pres-služba Alijanse.

ГЛАВНА ФИГУРА У САРАДЊИ С КИЈЕВОМ: НАТО именовао специјалног представника у Украјини

Foto AP

- Generalni sekretar NATO-a saopštio je da je imenovan glavni predstavnik Severnoatlantskog saveza u kancelariji NATO-a u Ukrajini. Predstavnik će biti Patrik Tarner, koji će stupiti na dužnost u Kijevu u septembru - navodi se u saopštenju.

Prema podacima pres-službe, osim pozicije zamenika generalnog sekretara NATO-a za operacije, vojnu politiku i planiranje, Tarner je bio na brojnim državnim pozicijama u Velikoj Britaniji.

- Tarner će postati glavna figura u saradnji NATO-a sa vlastima u Kijevu, koordinisaće rad Alijanse u ukrajinskom pravcu i davaće NATO-u procene i preporuke u vezi sa situacijom u Ukrajini - ističe se u saopštenju.

On je bio na jednoj od ključnih pozicija u NATO-u u periodu od 2018. do 2022. godine.

Na samitu NATO-a u Vašingtonu, održanom od 9. do 11. jula odlučeno je da se poveća prisustvo Alijanse u Ukrajini, između ostalog, kroz imenovanje specijalnog predstavnika u Kijevu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Otkrivamo zvanično najlepše plaže u Evropi za 2024  sa sjajnim provodom po last minute cenama