NOVA ERA BRITANSKE VLADE: Kralj Čarls zvanično otvorio novi parlament

Jovana Švedić

17. 07. 2024. u 20:08

NOVA britanska vlada obećala je da će okončati „eru politike“ u svečanom Kraljevskom govoru ove srede, otkrivajući sveobuhvatan plan koji cilja na izgradnju kuća, kriminal i ilegalnu migraciju.

НОВА ЕРА БРИТАНСКЕ ВЛАДЕ: Краљ Чарлс званично отворио нови парламент

Foto: AP

Na grandioznom događaju koji okuplja britansku kraljevsku porodicu i političare, kralj Čarls Treći je zvanično otvorio novi parlament čitajući planove svog novog premijera Keira Starmera, čija je ubedljiva pobeda na izborima ovog meseca dovela 14-godišnju eru Konzervativne vladavine do svog kraja.

Njihova pažnja je bila usmerena na Starmerovu centralnu temu „nacionalne obnove“ uz obećanje da će se britanske železnice nacionalizovati i rešiti stambena kriza promenom zakona o planiranju kako bi se izgradili pristupačniji domovi.

Starmer je takođe obećao da će se uhvatiti u koštac sa ilegalnom migracijom, kao i na nalet populizma koji je zahvatio Veliku Britaniju i Evropu.

- Era politike kao predstave i ličnih interesa iznad službe je završena - izjavio je Starmer u uvodu dnevnog reda, koji uključuje 40 novih zakona koje će njegova vlada nastojati da usvoji.

- Šarm populizma od zmijskog ulja možda zvuči zavodljivo, ali nas dovodi u ćorsokak dalje podele i većeg razočarenja - napisao je Starmer. Ali dok je govor upotpunio veliki deo vizije orijentisane na rast koju je Starmer izneo tokom letnje predizborne kampanje, ostalo je pitanje koliko brzo Britanci mogu očekivati da vide podstrek svojim opsednutim javnim službama.

BONUS VIDEO:

OŠTRE BEZBEDNOSNE MERE: Počinje 75 NATO samit u Vašingtonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!