NEZAPAMĆEN SKANDAL POTRESAO CIA: Analitičarka godinama radila kao "tajni agent" ove zemlje?

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

17. 07. 2024. u 17:48

AMERIČKI tužioci optužili su bivšeg radnika Centralne obaveštajne agencije (CIA) zbog navodnog rada za Južnu Koreju u zamenu za luksuzne poklone, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

НЕЗАПАМЋЕН СКАНДАЛ ПОТРЕСАО ЦИА:  Аналитичарка годинама радила као тајни агент ове земље?

Foto: Jutjub/Central Intelligence Agency

Sju Mi Teri, koja je radila za američku vladu od 2001. do 2011. godine, prenela je poverljive informacije vladi Južne Koreje i lobirala u njeno ime, navodi se u optužnici podignutoj u ponedeljak pred saveznim sudom u Njujorku.

Ona je navodno započela ulogu "tajnog agenta" 2013. godine, dve godine nakon što je napustila posao u američkoj vladi.

U zamenu, Teri je bila čašćavana obrocima u restoranima sa Mišelinovim zvezdicama i tašnama i drugim predmetima vrednim hiljade dolara, navodi se u optužnici.

Njeni južnokorejski rukovodioci su tajno poslali 37.000 dolara u centru gde je radila za program javne politike o Koreji, prema optužbama.

Optužnica je sadržala fotografije sigurnosnih kamera na kojima se Teri sastaje sa južnokorejskim zvaničnicima u Vašingtonu, kako bi dobili poklone iz luksuznih prodavnica.

Navodi se da su to navodno uključivale torbu Luis Viton od 3.450 dolara, torbu Botega Veneta od 2.950 dolara, kaput Dolce & Gabana od 2.845 dolara, kao i druge predmete.

U optužnici na 31 stranici navodi se da je priznala Federalnom istražnom birou (FBI) da je služila kao izvor informacija za južnokorejsku obavještajnu službu, što je uključivalo prosleđivanje rukom pisanih beleški sa sastanka sa SAD koji je bio van evidencije u junu 2022. sa državnim sekretarom Entoni Blinkenom o vladinoj politici prema Severnoj Koreji.

Optužnica tereti Terijevu da se nije registrovala prema Zakonu o registraciji stranih agenata i za zaveru za kršenje tog zakon.

- Uprkos tome što je učestvovala u obimnim aktivnostima za i po nalogu vlade Južne Koreje, Terijeva nije želela da se registruje kao strani agent u Ministarstvu pravde - rekli su tužioci.

(B92)

BONUS VIDEO: OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!