RATNA MORNARICA SAD: Rehabilitovala 256 nepravedno osuđenih morara Afroamerikanaca

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 07. 2024. u 23:00

AMERIČKA ratna mornarica je rehabilitovala 256 crnih mornara, Afroamerikanaca koji su nepravedno kažnjeni 1944. godine nakon strašne eksplozije u luci nadomak San Franciska u kojoj su poginule stotine pripadnika američke vojske.

РАТНА МОРНАРИЦА САД: Рехабилитовала 256 неправедно осуђених морара Афроамериканаца

Foto Tanjug/AP

Istragom je ustanovljeno, između ostalog i da su tokom sudskog postupka protiv nepravedno optuženih Afroamerikanaca primenjivani dvostruki standardi zasnovani na rasizmu, prenosi AP.

U julu 1944. godine municija koja se utovarala na vojni teretni brod je eksplodirala i izazvala sekundarne detonacije 5.000 tona eksploziva u vojnim skladištima municije u Luci Čikago nadomak San Franciska.

Eksplozija je usmrtila 320 mornara i civila, skoro 75 odsto poginulih su bili Afroamerikanci, a ranjeno je još 400 pripadnika američke vojske.

Preživeli crni mornari morali su da sakupljaju ljudske ostatke i čiste mesto eksplozije dok su belim oficirima odobravana odsustva za oporavak od traume.

Posao utovara municije na vojne brodove uglavnom su obavljali crni mornari, nadgledani od strane belih oficira.

Neposredno pre eksplozije, crni mornari koji su radili na pristaništu izrazili su zabrinutost zbog operacija utovara, a nedugo nakon razorne serije eksplozija naređeno im je da se vrate na utovar brodova, iako nisu bile preduzete nikakve mere u cilju poboljšanja njihove bezbednosti.

Međutim, mornari su to odbili, rekavši da im je potrebna obuka kako bi sigurnije rukovali eksplozivom i bombama pre nastavka daljeg utovara municije.

Ono što je usledilo uticalo je na ostatak njihovih života, uključujući izricanje kazni koje su im onemogućile da dobiju počasne otpuste iz vojske, a velika većina njih je pod ogromnim pritiskom morala ponovo da radi na pristaništu i da služi tokom rata.

Pedeset mornara koji su se čvrsto držali svojih bezbednosnih zahteva optuženo je za zaveru za izazivanje pobune, nakon čega su osuđeni na zatvorske kazne.

-Ceo događaj je bio nepravedan i nijednom od mornara nije omogućena korektna pravna procedura, izjavio je sekretar mornarice Karlos Del Toro u intervjuu za američku agenciju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!