ČEŠKI PREMIJER: Orbanove akcije pomažu Kremlju protiv interesa Evrope

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 07. 2024. u 21:25

NAPORI mađarskog premijera Viktora Orbana da se predstavi kao mirotvorac na visokom nivou kroz sastanke sa svetskim liderima, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, su pogrešni i nisu u interesu Evrope, rekao je danas češki premijer Peter Fijala.

ЧЕШКИ ПРЕМИЈЕР: Орбанове акције помажу Кремљу против интереса Европе

Foto: EPA

Istakao je da Orbanove akcije pomažu isključivo Kremlju, a protive se interesima Evrope, prenosi Gardijan.

-Ono što Viktor Orban radi, nije u interesu Evrope, nije u interesu moje zemlje, nije u interesu ukrajinskog naroda. Nažalost, to pomaže Vladimiru Putinu u ovoj situaciji. I to je pogrešno, ocenio je Fijala.

Uporedio je Orbanove pokušaje da "umiri" Putina sa savezničkim popuštanjem Adolfu Hitleru pre početka Drugog svetskog rata.

-Mnogi su verovali da ako damo neku teritoriju Hitleru ili ako razgovaramo sa Hitlerom, to će sprečiti rat, a ispostavilo se suprotno, rekao je on, osvrćući se na Minhenski sporazum iz 1938, koji je dozvolio nemačku aneksiju Sudeta, oblasti u tadašnjoj zapadnoj Čehoslovačkoj.

-Mir je moguć samo ako agresivna država, agresivni režim, shvati da smo toliko jaki da nije dobro da bude agresivan (prema nama). Tako da je vrlo, vrlo jasno: prošlost je učiteljica svih nas, rekao je Fiala.

Češka je prethodno pokrenula akciju naoružavanja Ukrajine iz zemlja van EU, dok blok radi na jačanju proizvodnje.

Češki premijer je rekao da je prva runda poslata u junu i da je u planu dodatna pomoć

-Želimo da do kraja ove godine pošaljemo 500.000 komada municije, što je sada realno jer imamo sve što nam je potrebno, finansiranje i znamo gde je municija i organizovali smo je, rekao je on.

Upitan da li je zabrinut zbog mogućeg uticaja predstojećih izbora u SAD, uključujući izbor izolacioniste Džej Di Vensa za potpredsedničkog kandidata republikanaca, Fijala je poručio da smatra da Evropa mora da bude odgovorna za sopstvenu bezbednost.

-Zato nije toliko važno da li će sledeći predsednik biti Džo Bajden ili Donald Tramp, jer Sjedinjene Države imaju drugačije, druge interese u svetu, a to nije moguće, a takođe nije u redu ako se u Evropi se uvek nadamo ili verujemo da našu bezbednost garantuju SAD, ocenio je on.

Dodao je da smatra da je transatlanski savez ključan za zapadne demokratije, ali da zemlje članica NATO-a moraju da povećaju izdatke za odbranu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DŽULIJU ROBERTS NA VIMBLDONU NIKO NIJE PREPOZNAO: Skroz se promenila (FOTO)