AMERIČKI MEDIJI: Evropa strahuje da će Ukrajina doživeti potpuni poraz ako Tramp dođe na vlast

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 07. 2024. u 23:10

ODLUKA predsedničkog kandidata u SAD Donalda Trampa da za potpredsedničkog kandidata izabere senatora Džejmsa Dejvida Vensa, poznatog po kritikovanju pomoći Kijevu, izaziva bojazan u evropskim prestonicama da bi Tramp mogao da bude još više motivisan da obustavi podršku Ukrajini u sukobu sa Rusijom, piše „Vol strit džurnal“.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Европа страхује да ће Украјина доживети потпуни пораз ако Трамп дође на власт

Foto: Profimedia

Kako se navodi, u slučaju da Tramp pobedi na izborima u SAD i nakon toga odbije da šalje nove pakete naoružanja i finansijske pomoći Kijevu, Ukrajina će imati manje poluga uticaja u bilo kakvim pregovorima sa Moskvom ili bi mogla u potpunosti da izgubi rat.

Pored toga, visoki evropski zvaničnik je konstatovao da je „Ukrajina u nevolji“.

Američki list ističe da je Vens jedan od lidera „ultrakonzervativnih republikanaca” koji se protive izdvajanju sredstava za Kijev. Njegov stav se razlikuje od mnogih u Republikanskoj partiji koji veruju da pomoć Oružanim snagama Ukrajine navodno pomaže jačanju nacionalne bezbednosti SAD.

Vens se dosledno zalaže za to da Vašington obustavi isporuku naoružanja Kijevu i rešavanje sukoba u Ukrajini. Prema njegovom mišljenju, SAD bi trebalo da se preorijentišu na Istočnu Aziju jer je „to budućnost američke spoljne politike u narednih 40 godina i Evropa mora da prizna tu činjenicu“. Vens je u intervjuu za „Njujork tajms“ rekao da Ukrajina treba da ima neutralan status, te da njene granice treba revidirati.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev