POSLE MESEC DANA RADA: Američka vojska okončala misiju dostave pomoći Gazi preko privremenog pristaništa

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

17. 07. 2024. u 23:26

AMERIČKA vojska saopštila je danas da je misija instaliranja i rada privremenog plutajućeg pristaništa kod obale Gaze završena, čime je završen američki program pomoći Palestincima.

ПОСЛЕ МЕСЕЦ ДАНА РАДА: Америчка војска окончала мисију доставе помоћи Гази преко привременог пристаништа

Foto Tanjug/AP

Zamenik komandanta Centralne komande SAD Bred Kuper naveo je da je završena operacija pomorske dostave pomoći u Gazu i da zbog toga više nema potrebe za pristaništem, prenosi Rojters.

Kuper je rekao da će se napori za distribuciju pomoći Gazi koja stiže morskim putem sada prebaciti na uspostavljenu luku Ašdod u Izraelu.

-Naša procena je da je privremeno pristanište postiglo predviđeni efekat da u Gazu privuče veoma veliki obim pomoći i osigura da pomoć stigne do civila u Gazi na brz način, rekao je Kuper,

Dodao je da je više od 26 miliona dolara pomoći bilo isporučeno u razorenu palestinsku enklavu.

Foto: Printskrin

Za izgradnju pristaništa, koje je predsednik SAD Džo Bajden najavio tokom televizijskog obraćanja Kongresu u martu, bilo neohodno učešće oko 1.000 američkih vojnika.

Pomoć je počela da pristiže preko pristaništa u Gazu u maju, u operaciji čiji je cilj bio da se spreči glad posle meseci rata izraelskog rata u enklavi.

Kako navodi Rojters, loši vremenski uslovi i izazovi distribucije unutar Gaze ograničili su efikasnost prvobitnog plana.

Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija pauzirao je operacije na pristaništu u junu zbog bezbednosnih razloga, što je dovelo do gomilanja pomoći na obali Gaze.

UN duže vreme upozoravaju da pomorske isporuke nisu zamena za pristup kopnu, kao i da kopneni putevi moraju da ostanu u fokusu operacija pomoći u enklavi, gde postoji veliki rizik od masovne gladi.

Pristanište nije korišćeno od juna, kada je zbog lošeg vremena prebačeno u luku Ašdod u Izrael na popravku.

Nije poznato da li je američka vojska počela da demontira pristanište u Ašdodu pre očekivanog povratka u SAD.

Pristanište je bilo predmet nesuglasica u Kongresu, gde su ga republikanci označili kao politički trik Bajdena, koji je bio pod pritiskom kolega demokrata da učini više da pomogne Palestincima nakon meseci nepokolebljive podrške izraelskom ratu u Gazi.

-Ovo poglavlje je možda gotovo u glavi predsednika Bajdena, ali nacionalna sramota koju je ovaj projekat izazvao nije. Jedino čudo je da ova operacija osuđena na propast od početka nije koštala nijednog Amerikanca života, rekao je republikanski senator Rodžer Viker.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!