DŽEJ DI VENS ZVANIČNO PRIHVATIO NOMINACIJU: Tramp je najbolja nada za Ameriku

Novosti online

18. 07. 2024. u 08:23

KANDIDAT za potpredsednika SAD američki senator Džej Di Vens predstavio se naciji na republikanskoj konvenciji kao dete zaboravljenog industrijskog grada u Ohaju koji će se boriti za radničku klasu ako bude izabran u novembru.

ЏЕЈ ДИ ВЕНС ЗВАНИЧНО ПРИХВАТИО НОМИНАЦИЈУ: Трамп је најбоља нада за Америку

Tanjug

Opisujući svoje životno putovanje od teškog detinjstva do američkih marinaca, pravnog fakulteta Jejla i konačno američkog Senata, Vans se predstavio Amerikancima dok je koristeći svoju priču tvrdio da razume njihovu svakodnevnu borbu.

- Odrastao sam u Midltaunu u Ohaju, malom gradu u kome su ljudi govorili šta misle, gradili svojim rukama i voleli svog Boga, svoju porodicu, svoju zajednicu i svoju zemlju celim srcem. Ali to je takođe bilo mesto koje je američka vladajuća klasa u Vašingtonu odbacila i zaboravila - rekao je Vens, zvanično prihvatajući nominaciju stranke na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju.

Optužio je "političare od karijere" poput predsednika Džoa Bajdena – za koga je Vens primetio da je u politici duže nego što je živ – da uništavaju zajednice poput njegove lošom trgovinskom politikom i inostranim ratovima.

- Vizija predsednika Trampa je tako jednostavna, a opet tako moćna - rekao je, 

- Završili smo, dame i gospodo, sa opsluživanjem Volstrita. Posvetićemo se radnom čoveku.

Obećanja iz slogana Učinimo Ameriku ponovo velikom

Takođe je više puta apelovao na radničku i srednju klasu u Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu - tri države koje će verovatno odlučiti izbore 5. novembra.

Vens je opisao svoju baku "Mamav", koja ga je odgajala dok se njegova majka borila sa zavisnošću - i pozdravio svoju majku Beverli, koja je gleda njegov govori.

- Ponosan sam što mogu da kažem da je moja mama večeras ovde, 10 godina čista i trezna - rekao je Vens. - Volim te, mama.

Vensov debi u udarnom terminu, manje od dve godine nakon što je preuzeo svoju prvu javnu funkciju, završio je meteorski uspon koji se poklopio sa njegovom transformacijom iz žestokog Trampovog kritičara u jednog od njegovih najodanijih branilaca.

On je jedan od nekoliko republikanaca visokog profila, kao što su američki senatori Ted Kruz i Marko Rubio, čiji je preokret od kritičara do lojaliste podvukao Trampovo preuzimanje stranke.

Vens je pomogao da se Trampovi populistički instinkti oblikuju u politički program koji bi povukao SAD iz njihove dominantne uloge u globalnim poslovima, i odličan kandidat da nosi Trampov slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom".

Njegov govor je obuhvatio mnoga osnovna načela trampizma, obećavajući da će dati prednost domaćoj proizvodnji u odnosu na kineski uvoz i upozoravajući saveznike da više neće dobiti "besplatnu vožnju" u obezbeđivanju mira u svetu.

Vens se protivio vojnoj pomoći Ukrajini i branio Trampove pokušaje da Bajdenu preokrene svoj izborni poraz 2020. On je tvrdio da vlada mora učiniti više da pomogne radničkoj klasi ograničavanjem uvoza, podizanjem minimalne plate i suzbijanjem korporativne velikodušnosti.

Ti stavovi, koji su u suprotnosti sa tradicionalnim proposlovnim stavom Republikanske stranke, ipak pomno prate Trampov program.

 

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev