uživoRAT U UKRAJINI: MO Rusije: Oboren MiG-29 i 74 drona, VSU izgubio više od 1.600 vojnika; Stradali francuski plaćenici u Harkovu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

18. 07. 2024. u 07:50 >> 17:52

RAT u Ukrajini – 876. dan. Ukrajinske snage ciljale dronovima Belgorodsku, Voronješku i Kursku oblast u Rusiji. Dve strane razmenile zarobljenike. Holandski ministar odbrane najavljuje skoro slanje lovaca F-16 u Ukrajinu. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ponavlja da će se sukob okončati kada Zapad prestane da "napumpava" Kijev oružjem.

РАТ У УКРАЈИНИ:  МО Русије: Оборен МиГ-29 и 74 дрона, ВСУ изгубио више од 1.600 војника; Страдали француски плаћеници у Харкову (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/MO Rusije

 

Orban: Mirovna inicijativa Mađarske o Ukrajini dobro napreduje

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da se njegova mirovna inicijativa za rešavanje rusko-ukrajinskog sukoba razlikuje od zvaničnog koncepta EU. Prema njegovim rečima, inicijativa dobro napreduje, a prvi koraci su već preduzeti.

-Dobro napredujemo sa tim (mirovnom inicijativom)... Preduzeli smo sve korake u skldu sa planom. Suština našeg koncepta se razlikuje od zvaničnog koncepta, Evropska unija nije izvršilac spoljne politike SAD, rekao je on novinarima pre početka samita Evropske političke zajednice u Velikoj Britaniji.

Foto: Profimedia

Orban je objasnio da sada smatra najvažnijim prekid vatre i početak pregovora. Druge zapadne zemlje se nadaju da će se sukob završiti na bojnom polju, rekao je on. Međutim, sam mađarski premijer insistira na potrebi da se pregovori održe što pre.

-Svakog dana gubimo živote hiljada nevinih ljudi. Moramo da zaustavimo ovo, rekao je on.

Početkom jula Viktor Orban je, u okviru „mirovne misije“, posetio Kijev, Moskvu, Peking i Vašington. Na osnovu rezultata svojih putovanja izneo je predlog Evropskom savetu za novi pristup rešavanju rusko-ukrajinskog konflikta. Međutim, poslanici Evropskog parlamenta i predstavnici Evropske komisije napominju da mađarski premijer nema mandat ni za kakve „mirovne misije“.

Stradali francuski plaćenici, im ih i iz drugih zemalja

U severnom delu Harkovskoj oblasti registrovan je povećan broj stranih plaćenika u redovima ukrajinske vojske i to pre svega iz Francuske, rekli su predstavnici ruske administracije regiona.

Kako se navodi, postoje podaci o 32 poginula Francuza.

Foto mreža X Brigade Normande

Zapadne zemlje su uznemirene što ukrajinska vojska trpi neuspehe na putu ka neizbežnom porazu, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

-Oružane snage Ukrajine trpe neuspeh za neuspehom na putu ka neizbežnom porazu. To, naravno, zabrinjava Zapad, koji svim silama pokušava da spreči pobedu Rusije. A kada nema drugih načina, koristi se teror, rekla je diplomata na redovnom brifingu.

Najvažnije iz novog brifinga MO Rusije: Oboren MiG-29 i 74 drona, VSZ izgubio više od 1.600 vojnika

PVO snage su tokom prethodnog dana oborile ukrajinski avion MiG-29 i 74 drona;

Grupa „Sever“ je prethodnog dana uništila tri protivničke brigade, odbila dva kontranapada, ukrajinska vojska izgubila je gotovo 160 vojnika;

Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je dva skladišta municije i skladište vojno-tehničke opreme ukrajinske vojske;

Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 540 pripadnika u zoni odgovornosti ruske grupe snaga „Jug“;

Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni odgovornosti ruske grupe snaga „Zapad“ tokom proteklog dana gotovo 520 vojnika i 6 skladišta municije;

Grupa snaga „Istok“ tokom prethodnog dana poboljšala je taktički položaj, a ukrajinske snage izgubile su u zoni odgovornosti grupe gotovo 120 vojnika;

Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 290 vojnika i 1 oklopno vozilo pešadije „MaksPro“ u zoni odgovornosti grupe snaga „Centar,

Oružane snage Rusije uništile su infrastrukturu vojnog aerodroma, ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 127 regiona.

Komandant Ahmata o situaciji u Volčansku

Ruske snage u Volčansku u Harkovskoj oblasti postepeno napreduju, prva linija višespratnica uzeta je pod kontrolu, saopštio je zamenik načelnika glavne vojno-političke uprave ruskog ministarstva i komandant odreda specijalnih snaga „Ahmat“ general-major Apti Alaudinov .

Foto Tanjug/AP

Dron napao rusko selo

U napadu ukrajinskog drona na selo Otradno u Belgorodkoj oblasti povređene su tri osobe, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

Prema njegovim rečima, dron je napao automobil koji je vozila žena. Zbog eksplozije, auto je udario u ogradu privatne kuće i zapalio se. Žena nije povređena, ali su ranjene tri osobe koje su se u trenutku napada nalazile u blizini. Povređenima je ukazana lekarska pomoć, dodao je Gladkov.

 

Fon der Lajen: Moramo Ukrajini dati sve što joj je potrebno

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ponovila je svoju podršku Ukrajini uprkos putovanju mađarskog premijera Viktora Orbana u Moskvu u okviru "misije pomirenja".

- Ova takozvana mirovna misija nije bila ništa drugo do misija smirivanja - rekla je u obraćanju Evropskom parlamentu, gde će pokušati da dobije drugi mandat kao predsednica EK.

Kaže da se Rusija oslanja na to da će Evropa i Zapad omekšati, a da se neki u Evropi time poigravaju.

Insistirala je da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu koliko god bude potrebno.

- Moramo dati Ukrajini sve što joj je potrebno da se odupre i izađe kao pobednik - rekla je Fon der Lajen.

Vojska Ukrajine: Tokom noći oboreno 16 ruskih dronova i dve od tri rakete

Ukrajinske vazdušne snage saopštavaju da su oborile svih 16 bespilotnih letelica "šahed" i dve od tri rakete koje je Rusija ispalila na teritoriju Ukrajine tokom noći.

Mete su oborene u pet različitih regiona širom zemlje, saopštile su vazduhoplovne snage u objavi na Telegramu.

PVO sistemi raspoređeni oko Putinove rezidencije

Usled povećanih aktivnosti ofanzivnih dronova iz Ukrajine, rezidencija ruskog predsednika Vladimira Putina u Valdaiju severno od Moskve, ojačana je sa višestrukim sistemima protivvazdušne odbrane.

U nekim ranijim izveštajima je navedeno da je blizu predsednikove rezidencije za odmor instaliran jedan PVO sistem "pancir", ali sada i satelitski snimci potvrđuju prisustvo najmanje sedam takvih sistema raspoređenih oko dobro čuvanog kompleksa, prenosi Njuzvik.

Moskva: PVO uništio 35 bespilotnih letelica Ukrajine iznad Krima i Brjanske oblasti

Ruski PVO sistemi su tokom protekle noći uništili 35 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Brjanske oblasti i Krima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Dežurni PVO sistemi su uništili i presreli 33 bespilotne letelice iznad Republike Krim i dva iznad regiona Brjanska - navodi se u poruci na Telegramu.

Pored toga, ruski vojni resor napominje da je koristeći dežurno vatreno oružje u Crnom moru, uništilo 10 bespilotnih čamaca koji su se kretali ka Krimu.

Ruske snage u Donbasu uništile ukrajinski centar za daljinsko upravljanje dronovima

Pripadnici ruske gardijske motorizovane brigade u sastavu borbene grupe Jug, uništili su privremeni punkt ukrajinskih operatera bespilotnih letelica tipa Baba Jaga na Artemovskom sektoru fronta u Donbasu, izjavio je zapovednik ove jedinice.

U artiljerijskoj vatri su uništeni i heksokopter i operativni centar neprijateljskog ratnog vazduhoplovstva, rekao je ruski oficir.

Uništena tri ukrajinska drona

Ruski PVO sistemi uništili su tri ukrajinska drona iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, saopštilo je tamošnje Ministarstvo odbrane.

Tri osobe su povređene u napadima ukrajinskih bespilotnih letelica u selu Novoivanovka u Kurskoj oblasti, naveo je vršilac dužnosti gubernatora tog regiona Aleksej Smirnov.

Razmenjeni ratni zarobljenici

Obe strane razmenile su ratne zarobljenike. Kako se navodi, 95 vojnika vraćeno je u Rusku Federaciju, a isto toliko u Ukrajinu.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da rešenje ukrajinske krize mora da uzme u obzir realnost na terenu i naglasio da će se sukob okončati kada Zapad prestane da "napumpava" Kijev oružjem.

Holandija daje F-16?

Ministar odbrane u holandskoj vladi Ruben Brekelmans najavio je da će u Ukrajinu u bliskoj budućnosti stići lovci F-16 iz te zemlje.

Nemačka će prepoloviti vojnu pomoć Ukrajini. Prema nacrtu budžeta, Vlada u Berlinu planira da smanji izdvajanja sa osam na oko četiri milijarde evra.

EP usvojio rezoluciju o nastavku podrške Ukrajini

Na prvoj plenarnoj sednici u Strazburu novi sastav Evropskog parlamenta usvojio je većinom glasova rezoluciju o nastavku podrške Ukrajini.

Tramp o Putinu i Ukrajini

Kandidat za predsednika SAD Donald Tramp tvrdi da je tokom svog prvog mandata pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina i rekao mu da nikada ne napada Ukrajinu. U svojoj reakciji, Kremlj je saopštio da sa Trampom ništa dobro nije učinjeno za Rusiju, ali da je postojao dijalog.

BONUS VIDEO: SNIMAK BOMBARDOVANjA - Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKAD JEFTINIJE Otkrijte čari destinacije sa idealnim plažama i sjajnim provodom!