"MAĐARSKA JE UVEK SPREMNA" Sijarto: Ustupićemo bilo koju lokaciju na svojoj teritoriji za pregovore predstavnika Rusije i Ukrajine

Novosti online

18. 07. 2024. u 08:44

MAĐARSKA je spremna da ustupi bilo koju lokaciju na svojoj teritoriji za pregovore predstavnika Rusije i Ukrajine za rešavanje krize, izjavio je ministar spoljnih poslova i spoljnoekonomskih veza Peter Sijarto.

МАЂАРСКА ЈЕ УВЕК СПРЕМНА Сијарто: Уступићемо било коју локацију на својој територији за преговоре представника Русије и Украјине

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

- Dva dana nakon početka rata razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i sa gospodinom Andrejem Jermakom, šefom administracije predsednika Ukrajine, i rekao sam obojici isto – Mađarska je uvek spremna da promoviše pregovore, uvek smo spremni da predložimo bilo koje mesto u našoj zemlji gde će obema stranama biti pruženi jednaki uslovi, jednaka bezbednost i šanse - rekao je Sijarto za Sputnjik.

Prema tome, na raspolaganju smo, uverio je mađarski ministar.

Izbori u SAD odlučujući uslov za pregovore

Pored toga, predstojeći predsednički izbori u Americi biće „preloman momenat“ na planu diplomatskog rešavanja ukrajinskog sukoba, ocenio je Sijarto.

- Smatram da ako pobedi bivši predsednik Donald Tramp, pojaviće se dobra šansa za početak mirovnih pregovora već ove godine. Ako pobedi Tramp, stav Sjedinjenih Američkih Država (o ukrajinskoj krizi) će se promeniti - naglasio je mađarski ministar.

On je podvukao da je mađarski premijer Viktor Orban tokom nedavnog sastanka sa Trampom podelio sa njim rezultate svojih poseta Rusiji i Kini u okviru napora za postizanje mira.

Prema Sijartovom mišljenju, u svetu trenutno nema nijednog svetskog lidera koji bi bio sposoban da obe strane dovede za pregovarački sto, a Budimpešta smatra da je Tramp upravo takav „budući lider“.

Baltičke zemlje bojkotovale dolazak u Mađarsku zbog „lošeg ukusa“

Sijarto je takođe prokomentarisao odluku baltičkih zemalja, uključujući Estoniju, Letoniju i Litvaniju, kao i Švedsku, Finsku i Poljsku da odustanu od posete Budimpešti u cilju neformalnih sastanaka Evropske unije zbog Orbanovih poseta Rusiji i Kine time da ove države možda imaju „loš ukus“.

- Zabavno je i prijatno boraviti u Mađarskoj, trebalo je da dođu i uživaju. Međutim, ako ne žele da dođu, šta mi tu možemo? - rekao je Sijarto.

Prethodno, desničarska i treća po brojnosti frakcija Evropskog parlamenta novog saziva „Patriote Evrope“, nastala, između ostalog, na inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana, predložila je na prvoj plenarnoj sednici svoj nacrt rezolucije o Ukrajini, gde je pozvala na otvaranje diplomatskih kanala za razmatranje mirovnog sporazuma o ukrajinskom sukobu.

Ranije, poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na pismo 63 poslanika šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Evropskog parlamenta Roberti Metsoli.

Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: OKRŠAJ U CRVENOM MORU: Huti napali tanker sa naftom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)