SLOVAČKA ODLUČNO: Nećemo bojkotovati Mađarsku samo zato jer se nekome ne sviđaju Orbanovi postupci

O. MRKIĆ

18. 07. 2024. u 15:24

SLOVAČKA se neće pridružiti bojkotu predsedavanja Mađarske u Evropskoj uniji nakon poseta mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi i Pekingu, jer smatra da nezavisna zemlja ne treba da bude kažnjena zbog težnje ka dijalogu, izjavio je slovački predsednik Peter Pelegrini.

СЛОВАЧКА ОДЛУЧНО: Нећемо бојкотовати Мађарску само зато јер се некоме не свиђају Орбанови поступци

Tanjug

- Želim veoma jasno da kažem da se Slovačka tokom predsedavanja Mađarske EU neće pridruživati bilo kakvim pokušajima bojkota ili aktivnostima usmerenim na bojkot mađarske Vlade. Uverio sam gospodina predsednika da će predstavnici slovačke Vlade učestvovati u svim aktivnostima koje Budimpešta bude organizovala tokom svog predsedavanja - rekao je Pelegrini novinarima nakon sastanka sa mađarskim predsednikom, a prenosi slovačka TV TAZ.

Prema njegovim rečima, slovačke vlasti ne vide nikakve razloge da se Mađarska, koja je nezavisna zemlja, kazni zbog postupaka njenog premijera samo zato što se oni nekome ne sviđaju.

- Slovačka neće tako postupati - poručio je Pelegrini.

Ranije je slovački premijer Robert Fico izjavio da se predstavnici Slovačke u organima EU neće saglasiti sa kažnjavanjem Budimpešte zbog Orbanovih poseta Moskvi i Pekingu.

Prethodno, poslanici Evropskog parlamenta zahtevali su da se Mađarskoj ukine pravo glasa u Evropskoj uniji zbog putovanja premijera zemlje Viktora Orbana u Rusiju i Kinu, objavio je list „Politiko“, pozivajući se na pismo 63 poslanika šefu Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Evropskog saveta Šarlu Mišelu i predsedniku Evropskog parlamenta Roberti Mecoli.

Orban je ranije posetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Poseta Moskvi i sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izazvali su oštre kritike na Zapadu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Jedinstveni Egipatski Maldivi - Nikada povoljnije!