ZAPADNOM BALKANU JE MESTO U EU: Jaka poruka nove-stare predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen

Budućnost naših suseda vezana je za našu sudbinu. Poziv susednim zemljama da uđu u EU je ogromna zajednička i istorijska geopolitička odgovornost.

ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ ЈЕ МЕСТО У ЕУ: Јака порука нове-старе председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi

Tim rečima obratila se juče Ursula fon der Lajen pred poslanicima Evropskog parlamenta tražeći podršku za novi mandat na čelu EK. I dobila ga je, na tajnom glasanju, osvojivši 401 glas za, uz 284 protiv, 15 odstunih i 7 nevažećih. Za većinu joj je bio potreban 361 glas. To će biti drugi petogodišnji mandat nemačke političarke na ovoj funkciji. Prvi je bio propraćen energetskom krizom, inflacijom, izbijanjem rata u Ukrajini i pandemijom, uz aferu kupovine vakcina preko SMS poruka. To joj, međutim, nije smetalo da ponovo bude izabrana.

- Veća EU će biti jača, to će osnažiti naš glas u svetu, omogućiće nam da smanjimo zavisnost od spoljnih uticaja. A to će omogućiti i da se demokratija, prosperitet i stabilnost prošire Evropom – kazala je Fon der Lajenova u obraćanju pred glasanje.

Šefica evropske izvršne vlasti je istakla da EU mora da ispuni angažman prema Zapadnom Balkanu, Ukrajini, Moldaviji i Gruziji.

- Moramo da im kažemo da će njihova budućnost biti zasnovana na prospreritetu i da će biti članice EU. Širenje EU je u našem sopstvenom interesu. To će biti centralni interes EK. Duboko sam uverena da time odgovaramo na poziv istorije – istakla je, ali i dodala da će proces prijema uvek biti zasnovan na zaslugama uz uveravanje da su zemlje kandidati spremne pre nego što se priključe EU.

Istovremeno, Ursula fon der Lajen je naglasila da EU mora da investira više u svoju bezbednost i odbranu, istakavši da je Rusija i dalje u ofanzivi na istoku Ukrajine. Rekla je i da Moskva "računa na slabljenje EU", kritikujući "jednog premijera" iz Evrope, misleći na Viktora Orbana, koji je nedavno bio u Rusiji.

- Evropa će biti uz Ukrajinu koliko god to bilo potrebno. Moramo da damo Ukrajini sve što joj je potrebno da izdrži i pobedi. Po prvi put poslednjih decenija naša sloboda je ugrožena. Obaveza nam je da zaštitimo Evropu. Došlo je vreme da stvorimo istinsku evropsku uniju odbrane – istakla je Fon der Lajenova, pledirajući za stvaranje zajedničkog evropskog tržišta u ovom domenu, kao, na primer, u sistemima za protivvazdušnu odbranu.

Založila se i za udvostručivanje personala evropske policije "Evropol" kao i za utrostručivanje zaposlenih u Frontekstu, da bi se bolje čuvale spoljne granice, naročito na istoku, u borbi protiv migratornog talasa.

Kazala je i da Evropa ima odgovornost da igra aktivniju ulogu u svetu, naročito u susedstvu, na Bliskom istoku:

- Krvoproliće u Gazi mora odmah da prestane. Previše dece, žena, civila su izgubili živote posle odgovora Izrazela na brutalni napad Hamasa. Narod u Gazi ne može više, čovečanstvo ne može više. Potrebni su hitan prekid vatre i oslobađanje talaca.

Fon der Lajenova je istakla da se EU nalazi pred odlučujućim izborom kakva će biti u sledećih pet godina, da li želi samo da posmatra šta se događa u svetu, ili da bude aktivni činilac.

- Evropa ne može da kontroliše diktatore i demagoge u svetu, ali može da odabere da zaštiti sopstvenu demokratiju. Ne može da utuče na rezultate izbora u svetu, ali može da investira u sigurnost kontinenta. Ne može da zaustavi promene, ali može da ih prihvati i uloži u novu eru prosperiteta – vizija je šefice evropske izvršne vlasti.

Predsednica EK je istakla da Evropa živi period dubokih strahova i zabrinuosti, u svetu u kome se sve negira i gde su podele izražene.

- Nikada neću prihvatiti da ekstremisti i demagozi uništavaju naš evropski način života – upozorila je.

Založila se za jaku EU koja štiti svoje građane i za socijalnu pravdu, a kao prvi prioritet istakla prosperitet i kompetitivnost, posle teške energetske krize i pandemije. Istakla je potrebu za manje birokratije i za širenjem zajedničkog tržišta, kao i za investiranje u čiste izvore energije. Kazala je da se dosadašnjim angažmanom u tom pravcu, EU "oslobodila prljave ruske fosilne energije" i da će dalje raditi na potpunom ostvarivanju nezavisnosti u tom domenu.

Evropi je, po rečima Ursule fon der Lajen, potrebno i više investiranja, u poljoprivredu, industriju, veštačku inteligenciju, stratešku i digitalnu tehnologiju.

- Svake godine 300 milijardi evra štednje odlazi iz Evrope ka drugim tržštima odakle se često kupuju evropske startap kompanije koje zatim napuštaju Evropu – kazala je i poručila da sa tim mora da se prestane.  

Za izbor Fon der Lajenove već su se ranijim dogovorom izjasnili narodnjaci, socijaldemokrate i liberali, a ona je u svom govoru nastojala da dobije i deo podrške "zelenih" kao i krajnje desnice iz redova italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!