OD PODSMEHA DO GLAVOBOLJE ZA NATO I VSU: Ruska klizna bomba FAB-3000 mogla bi da ima domet i do 200km (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 07. 2024. u 20:33

RUSKO Ministarstvo odbrane saopštilo je u martu da je Rusija započela masovnu proizvodnju eksplozivnih avio-bombi FAB-3000 od tri tone.

ОД ПОДСМЕХА ДО ГЛАВОБОЉЕ ЗА НАТО И ВСУ: Руска клизна бомба ФАБ-3000 могла би да има домет и до 200км (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

-Sergej Šojgu [Tadašnji ruski ministar odbrane] je obavešten da je proizvodnja avionskih bombi FAB-500 u preduzeću višestruko povećana, proizvodnja FAB-1500 je udvostručena, a od februara ove godine masovna proizvodnja FAB-3000 organizovano, navodi se u saopštenju ministarstva.

FAB je ruski akronim za „High-Explosive Aviation Bomb“ (Visoko-eksplozivna avio-bomba).

Saopštenje je izazvalo mnogo skepticizma, čak i podsmeha; ne samo od ukrajinskih vojnih blogera već i od ruskih.

Bilo je jasno da će se bombe FAB-3000 koristiti sa UMPC (Univerzalni modul za planiranje i korekciju) kliznim kompletima.

Foto printskrin JUTJUB/56-я Parallelь /MO Rusije

Verovalo se da inercija teške bombe i velika brzina pre udara neće dozvoliti UMPC kompletu da precizno usmeri bombu na metu.

Ruski FighterBomber TC, na primer, istakao je da bi relativna nepreciznost FAB-3000 UMPC negirala veću razornu moć njegove bojeve glave. „Jedan FAB-3000 koji padne 20 m od mosta naneće istu štetu kao FAB-500.

 

BLOGERSKI SKEPTICIZAM

Čini se da video snimci početnih udara RuAF-a koristeći FAB-3000 sa UMPC potkrepljuju neke od strahova ruskih blogera. Najmanje dva video snimka objavljena na mreži pokazuju da je bomba promašila cilj sa malim, ali značajnim marginama.

Video snimci FAB-1500 i lakših FAB bombi opremljenih UMPC kompletima nisu otkrili takve netačnosti. U poslednje vreme, onlajn video snimci udara FAB-3000 pokazali su poboljšanu preciznost. Takođe, broj video snimaka koji se postavljaju sugeriše široku upotrebu bombe.

Dana 8. jula, Telegram kanal vojnih obaveštajaca izvestio je da su ruski stručnjaci ispravili probleme koji su se pojavili nakon operativnog raspoređivanja vazdušnih bombi FAB-3000 UMPC.

Ruski inženjeri imaju nove UMPC komplete za FAB-3000, koji sadrže veća kormila i moćnije aktuatore za pokretanje kontrolnih površina.

Dana 14. jula, RuMoD je objavio video snimak FAB-3000 sa UMPC kompletom postavljenim na nosač ispod trupa Su-34. Na snimku, koji je vrlo verovatno snimljen avionom za zaštitu, vidi se kako je FAB-300 UMPC pušten iz aviona na velikoj visini. Nakon oslobađanja, bomba se prevrnula i aktivirala krilo i druge aerodinamičke površine. Tada je viđeno kako leti u ravnom klizanju.

Foto printskrin JUTJUB/56-я Parallelь /MO Rusije

FAB-3000 UMPC PRECIZNOST

15. jula TASS je, citirajući pilota RuAF Su-34, izvestio da FAB-3000 UMPC ima impresivnu CEP od 10 m.

Pilot je za kanal Rossiia-1 rekao: „UMPK je dao drugi život takvoj arhaičnoj bombi kao što je FAB-3000 i bilo kojim bombama koje slobodno padaju. Zbog jednostavnih rešenja, [modul] nema složene tehnologije; često je brzo sklapaju inženjeri tehničkog osoblja, [pri čemu se] postiže visoka preciznost <…> Masa TNT-a, eksplozivne materije, u bombi je 1.400 kg, a ova količina ostavlja sve konkurente iza sebe. Proračunska tačnost pogotka (CEP) bombe FAB-3000 u verziji sa UMPK je 10 m.

ZNAČAJNO POBOLjŠANjE DOMETA

Sputnjik je 16. jula izvestio da ruski stručnjaci rade na povećanju dometa bombi FAB-3000 UMPC.

Trenutno se navodi da je domet bombe između 50 i 60 km.

U saopštenju, ruska državna korporacija Rostek (Rostec) je rekla: -Avio-bomba od tri tone sa univerzalnim modulom za planiranje i korekciju (UPMC) koju je razvila Tactical Missiles Corporation postala je još strašnije oružje. Kombinuje moćnu destruktivnu silu sa visokom preciznošću. Trenutno se radi na poboljšanoj verziji modula, koja će značajno povećati domet municije.

Tvrdnja da će nadogradnja „značajno povećati domet municije” je važna, čak senzacionalna. Postoji nekoliko mogućih načina za povećanje dometa „klizne“ bombe.

Možete povećati visinu oslobađanja ili brzinu oslobađanja. Oba podešavanja će vam dati samo marginalno povećanje dometa. Što je još važnije, podešavanja će smanjiti operativnu svestranost oslobađanja bombe.

Teoretski je moguće povećati domet klizanja upotrebom većih ili efikasnijih aerodinamičkih površina. Još jednom, povećanje bi bilo marginalno.

MOTOR POVEĆAVA DOMET?

Integracija malog turboventilatorskog motora sa kliznim kompletom bio bi logičan pristup za postizanje značajnog povećanja dometa.

Takva modifikacija ne bi bila tehnički izazovna. Ipak, to bi povećalo domet veoma moćne bombe za stotinu ili više kilometara. U zavisnosti od efikasnosti turboventilatora, bomba je mogla da klizi do dometa većeg od 200 km.

Međutim, postojala bi loša strana. Upotreba turboventilatora povećao bi IR potpis bombe, čineći je malo podložnijim presretanju. Mali raketni motor, umesto turbo-ventilatora, mogao bi da se ugradi da bi bombu podigao na veću visinu i brzinu pre nego što se ispusti.

 

PROPAST ZA VSU

Klizne bombe su se pokazale kao propast ukrajinskih snaga. Međutim, kada je Rusija odlučila da postavi komplet za klizanje na FAB-3000, taj potez je izazvao skepticizam.

U ovom trenutku nije poznato kako Rusi nameravaju da „značajno” povećaju domet FAB-3000 UMPC.

Oni bi mogli da postave mali turboventilator ili raketni motor na komplet za klizanje da bi postigli domet veći od 100 km, verovatno i preko 200 km.

Poboljšana preciznost FAB-3000 UMPC je loša vest za ukrajinske snage. Znatno veći domet bi pogoršao stvari.

(eurasiantimes.com/ Vijainder K Thakur)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)