ERDOGAN RAZGOVARAO SA TRAMPOM: Evo šta je prvi čovek Turske rekao bvšem američkom predsedniku povodom pokušaja njegovog ubistva

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

18. 07. 2024. u 18:54

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa američkim predsedničkim kandidatom Donaldom Trampom o pokušaju ubistva, nazvavši atentat "napadom na demokratiju" i izrazio nadu da će američki izbori "biti korisni" za odnose Ankare i Vašingtona, saopštio je kabinet turskog predsednika.

ЕРДОГАН РАЗГОВАРАО СА ТРАМПОМ: Ево шта је први човек Турске рекао бвшем америчком председнику поводом покушаја његовог убиства

Foto: EPA

- Predsednik Erdogan je napad na (Trampa) nazvao napadom na demokratiju. Osim toga, naveo je da je Trampov hrabar stav posle napada, vredan divljenja, kao i da je nastavak njegovog programa bez prekida dao snagu demokratiji i da to treba posmatrati kao pokazatelj poverenja u mudrost američkog naroda - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tokom razgovora, predsednik Erdogan istakao da je Tramp pokazao snažno vođstvo, poslavši "smirujuće poruke jedinstva" kako bi se smanjila polarizacija i tenzije nakon pokušaja ubistva.

Osim toga, turski lider je čestitao Donaldu Trampu što ga je Republikanska partija zvanično imenovala za svog predsedničkog kandidata.

- Predsednik Erdogan je izrazio nadu da će američki predsednički izbori u novembru biti od koristi za američki narod i odnose između Turske i SAD - ističe se.

Federalni istražni biro (FBI) identifikovao je Tomasa Metjua Kruksa (20) kao "subjekta umešanog u pokušaj ubistva" bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se u saopštenju koje je FBI objavio u nedelju.

Navedeno je i da osumnjičeni za atentat na Trampa živi u Betel parku u Pensilvaniji, prenosi Si-En-En. Napadača je likvidirala Tajna služba, a prilikom napada je poginuo je vatrogasac Kori Komperatore kojeg je upucao atentator. 

Napadač je delovao sam i koristio je legalno kupljenu pušku koju je kupio otac osumnjičenog, saopšteno je iz FBI.

(RIA Novosti)

BONUS VIDEO: RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024