SLOVAČKA POLICIJA OTKRILA PLAN ZA TERORISTIČKI NAPAD: Meta Prajd u Bratislavi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 07. 2024. u 19:10

SLOVAČKA Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala (NAKA) je u okviru istrage o terorizmu i ekstremizmu otkrila grupu koja je planirala teroristički napad na festivalu "Rainbow Pride", rekao je danas potparol policije Roman Hajek.

СЛОВАЧКА ПОЛИЦИЈА ОТКРИЛА ПЛАН ЗА ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД: Мета Прајд у Братислави

Foto Tanjug/AP

Prema navodima policije, grupa je kreirala kanale i čet-grupe na internet platformama na kojima su komunicirali ljudi iz cele Evrope, SAD i Rusije.

-Ovi kanali su korišćeni za širenje neonacističke simbolike, govora mržnje i podsticanja na nasilje ili terorističke napade. Posebno su na meti trebali biti pripadnici različitih manjina, kao što su muslimani, Jevreji, migranti i LGBTI zajednica, pojasnio je Hajek u izjavi za TASR.

Planiranje terorističkog napada na LGBT festivalu dovelo je do policijske saradnje nekoliko evropskih zemalja i SAD u okviru Evropola, a protekle nedelje je sprovedeno nekoliko racija u raznim evropskim zemljama, uključujući i Slovačku.

-Priveli smo osumnjičene i vršili pretrese kuća. Naše akcije su imale za cilj da razbiju celu grupu, navela je policija.

Policija je saopštila da će pojačati svoje aktivnosti tokom celog trajanja 14. "Rainbow Pride" u subotu u Bratislavi, ističući da će svaki pokušaj napada na učesnike biti praćen i strogo krivično gonjen.

Takođe, policija je pozvala građane da sarađuju i poštuju uputstva tokom festivala i napomenula da je sigurnost učesnika glavni prioritet.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024