NI OBAMA NE VERUJE U NJEGA: Vašington post - Bivši predsednik SAD smatra da Bajden treba da razmotri kandidaturu usled malih šansi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 07. 2024. u 19:56

BIVŠI predsednik SAD Barak Obama rekao je demokratskim saveznicima da su se smanjile šanse da aktuelni predsednik Džo Bajden osvoji novi mandat u novembru i da treba da razmotri svoju kandidaturu, rekli su neimenovani izvori za Vašington post.

НИ ОБАМА НЕ ВЕРУЈЕ У ЊЕГА: Вашингтон пост - Бивши председник САД сматра да Бајден треба да размотри кандидатуру услед малих шанси

Foto Tanjug/AP

Obama je sa predsednikom razgovarao samo jednom od Bajdenovog lošeg nastupa u debati protiv republikanskog rivala Donalda Trampa, ali je u razgovoru sa saveznicima istakao da će Bajden sam odlučiti o nastavku kandidature.

On je naglasio da želi da zaštiti Bajdena i njegovu zaostavštinu i negirao da može da utiče na odluku predsednika.

Obama svoju ulogu vidi kao savetnika svog bivšeg potpredsednika, govoreći saveznicima da se oseća zaštitnički prema Bajdenu, piše Vašington post.

U ovim razgovorima, Obama je rekao da misli da je Bajden bio sjajan predsednik i da želi da zaštiti njegova dostignuća, koja bi mogla biti ugrožena ako republikanci budu kontrolisali Belu kuću i oba doma Kongresa sledeće godine.

Lideri demokrata u Senatu, lider manjine u Predstavničkom domu Hakim Džefris i lider većine u Senatu Čarls Šumer su razgovarali direktno sa Bajdenom prošle nedelje, upozoravajući na široko rasprostranjenu zabrinutost da bi njegova kandidatura mogla da ugrozi šanse za demokratsku kontrolu bilo kojeg zakonodavnog tela sledeće godine.

Vašington post navodi da je Obama ipak razgovarao sa zabrinutim demokratama, uključujući bivšu predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Pelosi je preuzela još aktivniju ulogu iza kulisa, odupirući se naporima Bajdena da okonča debatu o nastavku kandidature, tvrde izvori.

Bivši Obamin savetnici, uključujući savetnika Dejvida Akselroda i bivše savetnike koji sada vode podkast kompaniju Crooked Media, javno su pozvali Bajdena da odustane od trke.

Nekoliko visokorangiranih demokrata očekuje da se predsednik SAD Džo Bajden ovog vikenda povuče iz trke za reizbor, piše danas američki portal Aksios.

Neimenovani zvaničnici rekli su da se Bajden, uprkos tvrdnjama da ostaje u trci za novi mandat u Beloj kući, privatno pomirio sa sve većim pritiskom, lošim anketama i pitanjima u vezi njegovih godina i sposobnosti, što onemogućava nastavak njegove kampanje.

Bajden je prethodno, nakon debate s Trampom na CNN-u, a pre atentata na Trampa u subotu, rekao da ga "samo svemogući Gospod" može naterati da odustane od izborne trke, dok je prošle nedelje rekao da će se povući ako mu pomoćnici pokažu dokaz da ne može da pobedi na izborima zakazanim za 5. novembar.

Najmanje 20 kongresmena demokrata javno je pozvalo Bajdena da okonča svoju kampanju nakon nezadovoljavajućeg nastupa u debati protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev