UKRAJINA IGRA NA SVE KARTE: Tramp i Zelenski imaju za danas zakazan telefonski razgovor

Novosti online

19. 07. 2024. u 08:01

REPUBLIKANSKI predsednički kandidat Donald Tramp i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski imaju za danas zakazan telefonski razgovor, rekla su dva dobro obaveštena izvora za Si-En-En.

УКРАЈИНА ИГРА НА СВЕ КАРТЕ: Трамп и Зеленски имају за данас заказан телефонски разговор

Beta/AP

To će biti njihov prvi razgovor otkako je Tramp napustio Belu kuću, a dolazi usred zabrinutosti u Evropi u vezi sa tim kakva će biti Trampova politika prema ratu u Ukrajini ako pobedi na predsedničkim izborima u novembru, navodi američka televizijska mreža.

Izvori su naveli da se već neko vreme vode razgovori o prikladnom terminu za telefonski razgovor između Trampa i Zelenskog.

 Zelenski je u ekskluzivnom intervjuu za Bi-Bi-Si  u četvrtak izjavio da će biti teško sarađivati sa Trampom ako bude ponovo izabran za predsednika SAD, ali je istakao da je spreman da sarađuje sa bilo kim ko bude predsednik SAD.

Povodom izjave Trampovog kandidata za potpredsednika Džej Di Vensa da "ga nije briga šta se događa sa Ukrajinom", Zelenski je rekao da možda Vensa nije briga za Ukrajinu, ali da Kijev mora da nastavi da sarađuje sa Vašingtonom.

Ukrajinski predsednik je u Velikoj Britaniji juče učestvovao na sastanku Evropske političke zajednice, gde je održao govor, a prethodno se sastao sa britanskim premijerom Kirom Starmerom, koji je obećao da će Velika Britanija pružati pomoć Ukrajinu koliko god bude potrebno i obećao pomoć od tri milijarde funti.

 Tramp je više puta izjavio da bi mogao da reši ukrajinski rat za jedan dan, podseća Si-En-En.

U prošlomesečnoj debati na Si-En-En-u sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, Tramp je rekao da "nisu prihvatljivi" uslovi ruskog predsednika Vladimira Putina za mirovni sporazum koji bi uključivao da Ukrajina ustupi četiri teritorije koje je Rusija pripojila.

Zelenski je prošle sedmice tokom boravka u SAD izjavio da su Bajden i Tramp "veoma različiti", ali da obojica podržavaju demokratiju.

 -Mislim da će Putin obojicu mrzeti - naveo je Zelenski.

Tramp se prošle sedmice sastao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, drugi put za manje od šest meseci, nakon što je Orban posetio Kijev, Moskvu i Peking.

Orban je evropskim liderima nakon sastanka preneo da je Tramp "spreman da deluje kao posrednik za postizanje mirovnog sporazuma" između Rusije i Ukrajine, prenosi Tanjug.

(Tanjug)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)