BRITANSKI MEDIJI SLAVE SUDIJU: Lažne ekološke aktiviste osudio na 5 i 4 godine zatvora zato što su planirali da blokiraju auto-put (FOTO)

Novosti onlajn

19. 07. 2024. u 09:40

BRITANSKI mediji slave sudiju Kristofera Hehira koji je lažne ekološke aktiviste koji su planirali da blokiraju auto-put osudio na 5 i 4 godine zatvora.

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ СЛАВЕ СУДИЈУ: Лажне еколошке активисте осудио на 5 и 4 године затвора зато што су планирали да блокирају ауто-пут (ФОТО)

Foto: Printscreen

Naime, pet pristalica klimatske kampanje "Džast stop oil" koji su planirali da izazovu zastoj na londonskom auto-putu osuđeni su na duge zatvorske kazne od strane sudije Hehira koji im je poručio da su "prešli granicu od zabrinutog aktiviste do fanatika".

Rodžer Halam, Danijel Šo, Luiz Lankaster, Lusija Vitaker de Abreu i Kresida Getin proglašeni su prošle nedelje krivim zbog planova da blokiraju auto-put. Oni su koordinisali organizovane proteste. Halam je u četvrtak osuđen na pet godina zatvora, dok je ostalo četvoro osuđeno na po četiri godine. Prilikom poziva upućenih aktivistima Halam je rekao da nameravaju da izazovu "najveći poremećaj u britanskoj modernoj istoriji" u nastojanju da primoraju vladu da ispuni osnovne zahteve kompanije "Džast stop oil" - okončanje novih istraživanja nafte i gasa u Severnom moru.

Smatra se da su te kazne najduže izrečene u Velikoj Britaniji za nenasilne proteste.

Britanski mediji sa druge strane slave odluku sudije Hehira koji je doneo ovakve kazne. Sa naslovne strane "Dejli mejla" sudiji poručuju - "govorio je u ime svih nas". 

Foto: Printscreen

- Ali jasna je činjenica da je svako od vas pre nekog vremena prešao granicu od zabrinutog borca do fanatika. Sebe ste postavili za jedine arbitre šta treba da se uradi u vezi sa klimatskim promenama, ne obavezujući se ni principima demokratije ni vladavine prava. A vaš fanatizam čini vas potpuno bezosećajnim za prava vaših sugrađana. Uzeli ste za pravo da odlučite da vaši sugrađani moraju da trpe poremećaje i štetu, i koliko poremećaja i štete moraju da pretrpe, samo da biste mogli da paradirate svojim stavovima - naveo je sudija Hehir osuđenim lažnim ekološkim aktivistima. 

Foto: Printscreen

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)