''OSTATI ILI ODUSTATI'': Bajdenova kandidatura pred velikim ispitom

Novosti online

19. 07. 2024. u 10:21

DEMOKRATE su uverene da će američki predsednik odustati od kandidature za reizbor

ОСТАТИ ИЛИ ОДУСТАТИ: Бајденова кандидатура пред великим испитом

Foto: PAP Photo/Susan Walsh

Bajdenova kandidatura se bliži kraju, a čak i neke od njegovih najlojalnijih pristalica polako odustaju od tvrdoglavog uverenja da bi on trebalo da predstavlja demokrate na izborima. Nensi Pelosi uverena je da će Bajden uskoro odustati, dok "Foks biznis" najavljuje da bi to moglo da se desi već sutra.

- Mislim da je gotovo - rekao je za "Aksios" jedan visokopozicionirani demokrata iz Predstavničkog doma, uprkos tome što u Bajdenovom timu i dalje ne priznaju na to da se trenutni lider Amerike pokolebao.

Ostareli predsednik, koji je sada u samoizolaciji zbog zaraze korona virusom, javno se ne oglašava, ali, kako za "Ziro hedž" kažu neke demokrate, i on se pomirio sa rastućim pritiskom, lošim anketama i neodrživim nastavkom kampanje.

Američki novinar Mark Halperin, ustvrdio je na Tviteru, da je Bajden već odlučio da se povuče, ali je istakao da predsednik, ukoliko odustane neće podržati Harisovu.

Ej-Bi-Si javlja i da je Bajden naručio istraživanje javnog mnjenja kako saznao kakve su šanse Harisove da, ako ga zameni, pobedi u predsedničkoj trci.

Promene na vrhu su poprimile auru neizbežnosti, ocenjuje demokrata Riči Tores, dok sagovornici "Aksiosa" tvrde i da će Bajden odmah objaviti povlačenje kako bi "ukrao reflektore" Trampu nakon govora o prihvatanju republikanske kandidature.

-Ta vrsta smelog i bezobraznog poteza učinila bi ga narodnim herojem - rekao je izvor  ovog portala.

Bajdenovi privatni razgovori sa liderom većine u Senatu Čakom Šumerom. liderom manjine u Predstavničkom domu Hakimom Džefrisom i bivšom predsednicom Predstavničkog doma Nensi Pelosi su u proteklih 24 sata postali javni, a u svakom od njih, lideri Kongresa, navodno su upozorili Bajdena da bi njegov ostanak u trci mogao imati štetne izborne posledice po demokrate dalje na listi.

U četvrtak se saznalo da je poslanik Džejmi Raskin istaknuti član Nadzornog odbora Predstavničkog doma, pisao Bajdenu ranije ovog meseca pozivajući ga da ponovo razmisli o svojoj kandidaturi za reizbor.

Raskinov kolega Adam Šif javno je pozvao Bajdena da se povuče iz trke.

-Rukovodstvo je spremno da uradi sve da bi Bajdena skinulo sa lista -  rekao je jedan demokratski poslanik za "Akios".

Bajden je dobio javnu podršku desetina demokrata u Predstavničkom domu i Senatu, dok ga je oko dvadesetak njih pozvalo da odustane.

Demokrata Šontel Braun rekao je da on nastavlja da snažno podržava Bajdena, ali da bi, ako on ipak odustane, kandidovanje bilo koga drugog osim Kamale Haris bilo "nepoštovanje prema crnkinjama".

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024