IZRAEL PREKRŠIO MEĐUNARODNO PRAVO: Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu o izraelskom naseljavanju okupiranih palestinskih teritorija

I. Stanojević

19. 07. 2024. u 17:12

MEĐUNARODNI sud pravde u Hagu, smatra da je izraelska politika naseljavanja na okupiranim palestinskim teritorijama, suprotna međunarodnom pravu.

ИЗРАЕЛ ПРЕКРШИО МЕЂУНАРОДНО ПРАВО: Одлука Међународног суда правде у Хагу о израелском насељавању окупираних палестинских територија

Foto: EPA

Kako se precizira u juče donetoj odluci ovog, najvišeg suda UN, "izraelska politika naseljavanja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalimu krši međunarodno pravo". Budući da je mišljenje o (ne)legalnosti 57 godina duge izraelske okupacije zemlje za koju Palestinci tvrde da je njihova savetodavno, i time neobavezujuće za Izrael, analitičari smatraju da će odluka imati više uticaja na međunarodno mišljenje, nego na izraelsku politiku ali, svakako, ima znatnu političku težinu.

Sledeći korak je Generalna skupština UN, koja sada treba da odluči kako da odgovori, uključujući i opciju usvajanja rezolucije. Britanski "Bi-Bi-Si" navodi da bi odluka MPS mogla da predstavlja katalizator za pregovore i postavi pravne parametre za buduće rešenje sukoba u Pojasu Gaze. Telima UN i nacijama biće, u narednim danima, naloženo da ne čine ništa da podrže trenutnu tešku situaciju ili da joj doprinesu na bilo koji način.

Presuda potencijalno može da ima dalekosežne trgovinske implikacije, ali bi od najvećeg značaja bile posledice po legitimitet opravdanja Izraela za prisustvo na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu, ocenjuju eksperti.

Izrael polaže pravo na suverenitet nad celim Jerusalimom, koji smatra svojom nedeljivom prestonicom, što većina međunarodne zajednice ne prihvata.Takođe, Izrael je na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu izgradio oko 160 naselja u kojima živi oko 700.000 Jevreja. Ova naselja se, prema međunarodnom pravu smatraju nezakonitim, iako Tel Aviv tvrdi suprotno, dodaje "Bi-Bi-Si".

U odvojenom slučaju od ovoga, MPS razmatra tvrdnju Južne Afrike da izraelska kampanja u Gazi predstavlja genocid, koju Izrael oštro poriče.

MPS je juče utvrdio i da je izraelsko korišćenje prirodnih resursa "nedosledno" obavezama Izraela kao okupatorske sile prema međunarodnom pravu. Saslušanje se odvijalo usred desetomesečnog razornog izraelskog vojnog odgovora u Pojasu Gaze, na napad predvođen militantnim palestinskim Hamasom.

Predsedniku Međunarodnog suda pravde Navafu Salamu, bio je potreban ceo sat da pročita puno mišljenje veća, sastavljenog od 15 sudija iz celog sveta. U jednom delu, on je, kako navodi Asošijeted pres, rekao da je veće utvrdilo da je "izraelsko prebacivanje doseljenika na Zapadnu obalu i Jerusalim, kao i održavanje njihovog prisustva, u suprotnosti sa članom 49. Četvrte Ženevske konvencije". Sud je takođe sa "ozbiljnom zabrinutošću primetio da se izraelska politika naseljavanja širi".

Tri okupirane oblasti

U RATU na Bliskom istoku 1967. Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Pojas Gaze. Palestinci traže sve tri oblasti za svoju nezavisnu državu, ali Izrael smatra Zapadnu obalu spornom teritorijom, o čijoj budućnosti treba odlučivati u pregovorima dok je, istovremeno, selio stanovništvo u tamošnja naselja, da bi učvrstio vlast. Izrael je anektirao istočni Jerusalim u potezu koji nije međunarodno priznat, povukao se iz Gaze 2005. godine, ali je zadržao blokadu teritorije i pošto je, 2007, Hamas preuzeo vlast. Međunarodna zajednica generalno smatra da sve tri oblasti okupiranom teritorijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)