MAJICA SA HITLEROVIM CITATOM ISPRED AUŠVICA: Azovci na “rehabilitaciji” provociraju po Evropi (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 07. 2024. u 17:16

ČLANOVI organizacije "Azov" najavili su svoju turneju po evropskim gradovima, preneli su lokalni mediji.

МАЈИЦА СА ХИТЛЕРОВИМ ЦИТАТОМ ИСПРЕД АУШВИЦА: Азовци на “рехабилитацији” провоцирају по Европи (ФОТО)

Stara ideologija za novi rat, Foto B. Vlahović

Naime, kako se navodi, turneja je planirana u devet gradova, uključujući Varšavu, Berlin i Vilnjus.

Međutim, kako se vidi na fotografiji na društvenim mrežama, jedan od njih posetio je muzej Aušvic noseći majicu sa citatom Adolfa Hitlera.

Ali to nije kraj provokaciji, te je pomenuti azovac ispred muzeja postavio fotografiju svoje devojke, uz pesmu "Baby's on Fire".

Kako se dodaje, ovo njihovo putovanje podržao je Kijevski rehabilitacioni centar za ranjene pripadnike "Azova".

U međuvremenu, ovim povodom  reagovao je portparol muzeja Bartoš Bartizel, poručivši da promovisanje sadržaja i simbola povezanih sa nacističkom ideologijom na ovom jedinstvenom mestu narušava sećanje na žrtve, što je neprihvatljiv čin i za osudu.

-To je krivično delo po poljskom zakonu. Ovo ostaje na snazi bez obzira na to da li je navodni Hitlerov citat ili se ne pojavljuje u opštepriznatim izvorima, stoga toga ćemo o ovom bolnom incidentu vezanom za govor mržnje, obavestiti i poljsko tužilaštvo i ambasadu Ukrajine u Varšavi, kazao je Bartizel za RT.

On je dodao da je ideologija nemačkog nacizma, koju je stvorio Adolf Hitler, dovela do zločina počinjenih u Aušvicu, gde je ubijeno oko 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja, ali i Poljaka, Roma i Sitni, sovjetskih ratnih zarobljenika i mnogih drugih, a među žrtvama je bila i mala grupa ukrajinskih zatvorenika.

-Ako je počinilac zaista ukrajinski vojnik, ovakav čin na teritoriji Muzeja je i neprihvatljivo nepoštovanje sećanja na one koji su oslobodili logor januara 1945. godine, s obzirom da je među vojnicima 60. sovjetske armije, čije su jedinice neposredno učestvovale u akcijama u Osvencimu i okolini, bilo i Rusa i Ukrajinaca, zaključio je Bartizel.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)