MOSKVA PRIPREMA OSVETU ZA NAPAD NA SEVERNI TOK? London u strahu od ruskih podmornica (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 07. 2024. u 22:11

U ČLANKU napisanom za publikaciju Nešnl Intrest (National Interest), novinarka Maja Karlin je skrenula pažnju na opasnost koju ruske podmornice predstavljaju zapadnim državama, a ne radi se samo o nuklearnim, već i o dizel-električnim podmornicama.

МОСКВА ПРИПРЕМА ОСВЕТУ ЗА НАПАД НА СЕВЕРНИ ТОК? Лондон у страху од руских подморница  (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Očigledno, nedavno su ruske podmornice klase Kilo postale veoma aktivne kod britanske obale.

Zapad je zabrinut zbog problema koje stvaraju podmornice klase Kilo.

Nedavno su primećeni u Irskom moru kako kruže oko obale Velike Britanije i Irske. Vlasti u Londonu su ovaj slučaj već nazvale „bez presedana“, iako su priznale da to nisu prve ruske dizel-električne podmornice koje su se pojavile na području Velike Britanije.

RUSI ŽELE DA SE OSVETU ZA SEVERNI TOK?

Kako je Karlin napisala, ruske podmornice klase Kilo predstavljaju veliku pretnju zapadnim zemljama. Glavni strah je da bi to moglo da utiče na podvodne komunikacije, čime bi se Rusi osvetili za uništavanje gasovoda Severni tok.

-Nedavno su ruske napadne podmornice, uključujući podmornice klase Kilo, izvršile misije u Irskom moru. Najnovija verzija podmornica klase Kilo može da lansira krstareće rakete, torpeda i drugo oružje dizajnirano posebno za uništavanje podvodne infrastrukture, rekla je novinarka Maja Karlin.

Ilustracija V. N.

Prema zapadnim medijima, ruske podmornice klase Kilo prvi put su primećene u Irskom moru pre oko godinu i po dana. Zapad još ne zna kakve su operacije podmornice izvele u međuostrvskom moru.

Drugi slučaj je nedavno registrovan. Moguće je čak i da su dizel-električne podmornice ruskih mornaričkih snaga napravile nekoliko ovakvih putovanja do obala Velike Britanije i Irske, a da ih zapadne snage nisu otkrile, što se nedavno već dešavalo.

Ruske podmornice klase Kilo, koje deluju u okolini Velike Britanije, dolaze u region iz Baltičkog mora. Iako ruska Baltička flota još nema takve podmornice, one su proizvedene u Sanktpeterburškom brodogradilištu i nalaze se u tom području ili pre prelaska u predviđene flote ili radi održavanja i popravke.

RUSI SU IZGRADILI 12 PODMORNICA KLASE KILO 11 ISPORUČENO

Do danas je admiralitetsko brodogradilište u Sankt Peterburgu izgradilo dve serije od po šest podmornica projekta 636.3 klase Varšavjanka (NATO oznaka Kilo) za Crnomorske i Tihookeanske flote.

Od toga je 11 već isporučeno, a poslednja je u završnoj fazi izgradnje i priprema se za puštanje u rad. Brodogradilište je već zaključilo četiri druga ugovora za izgradnju novih podmornica ovog tipa.

Jedna od njih je namenjena Baltičkoj floti, a tri Severnoj floti. Da će nove ruske podmornice klase Varšavjanka dobiti imena po gradovima u okupiranim ukrajinskim regionima, već smo pisali. Prva će se zvati Marijupolj.

Trenutno se u Baltičkom moru nalaze četiri dizel-električne podmornice klase Kilo. Dva od njih, Krasnodar i Novorosijsk, pripadaju Crnomorskoj floti i dovedeni su na popravku nakon završetka misija u Sredozemnom moru.

Druge dve podmornice, Magadan i Možajsk, koje su u sastavu Flote u Tihom okeanu, iako su završile državna ispitivanja, još nisu premeštene u Vladivostok.

Po svemu sudeći, rukovodstvo mornaričkih snaga RF ne žuri da naredi odlazak ruskih podmornica klase Kilo iz Baltičkog mora, u kontekstu rastućih tenzija sa državama članicama NATO.

Treba napomenuti da je, nakon pristupanja Finske i Švedske Alijansi, Rusija ostala jedina država koja nije članica NATO-a na obali Baltičkog mora.

Foto MO Rusije

PODMORNICE KLASE VARŠAVJANKA

Podmornice projekta 636.3, klase Varšavjanka, pripadaju trećoj generaciji velikih dizel-električnih podmornica i smatraju se jednima od najtiših na svetu. Duge su 74 metra i imaju maksimalnu deplasman od preko 3.900 tona.

Robusni trup daje podmornici mogućnost da evoluira do radne dubine od 240 metara sa maksimalnim zaronom od 300 metara. Podmornice imaju domet do 7.500 milja. Njihovo glavno naoružanje predstavlja raketni sistem Kalibar-PL.

JOŠ PODMORNICA PROJEKTA 636.3

Između 2010. i 2014. godine, admiralsko brodogradilište u Sankt Peterburgu izgradilo je prvu seriju od šest podmornica projekta 636.3 za rusku Crnomorsku flotu.

Od 2017. godine u brodogradilištu za Pacifičku flotu gradi se još šest podmornica ovog tipa. Pet ih je već oprativno, a jedna čeka da se rasporedi. Trebalo bi da bude gotova 2024. godine.

Iz dostupnih podataka proizilazi da su rusko Ministarstvo odbrane i Admiralitetsko brodogradilište već zaključili još dva ugovora za izgradnju novih podmornica klase Varšavjanka.

Prvi ugovor je za izgradnju jedne podmornice za Baltičku flotu i tri druge podmornice za Severnu flotu.

Čini se da je prva podmornica Severne flote već dobila naziv Murmansk, ali je moguće da će to biti izmenjeno ili da će drugoj podmornici biti dodeljeno ime Marijupolj.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINSKA POLITIČARKA PODLEGLA POVREDAMA: Atentat na Irinu Farion izvršen u Lavovu