HAG UPUTIO VAŽAN APEL IZRAELU: Stigao odgovor Netanjahua - To je naša zemlja

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

19. 07. 2024. u 18:27

MEĐUNARODNI sud pravde smatra da postupci Izraela krše pravo Palestinaca na samoopredeljenje, rekao je predsednik suda Navaf Salam.

ХАГ УПУТИО ВАЖАН АПЕЛ ИЗРАЕЛУ: Стигао одговор Нетанјахуа - То је наша земља

Foto: Profimedia

Hag je objavio savetodavno mišljenje o pravnim posledicama izraelske okupacije palestinskih teritorija.

- Kao rezultat izraelske politike i prakse, koja se nastavlja decenijama, palestinski narod je lišen prava na samoopredeljenje na duži period, a nastavak ovih akcija podriva ostvarivanje ovog prava u budućnosti. Iz ovih razloga, sud smatra da nezakonita politika i praksa Izraela krše obavezu Izraela da poštuje pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje - rekao je Salam na sudskom ročištu u Hagu.

Palestinska delegacija pozvala je sud da proglasi izraelsku okupaciju njihovih teritorija nezakonitom jer bi to mogla biti poslednja nada za rešenje koje podrazumeva dve države.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbacio je odluku suda UN u Hagu.

- Jevrejski narod nije okupator na svojoj zemlji: ni u našoj večnoj prestonici Jerusalimu, ni u zemlji naših predaka u Judeji i Samariji na svim našim prostorima ne može se osporavati domovina - rekao je Netanjahu, saopštio je njegov kabinet.

Foto: Amir Cohen/Pool Photo via AP

MSP je istakao da je neophodno da Izrael plati štetu koja je prouzrokovana okupacijom palestinskih teritorija.

Dodaje se da je izraelska politika naseljavanja i eksploatacija prirodnih resursa na palestinskim teritorijama u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

Svetski sud je saopštio da smatra da Izrael vrši sistematsku diskriminaciju Palestinaca na okupiranim teritorijama, prenosi Rojters.

MSP je istakao da sve države imaju obavezu da prave razliku između Izraela i okupiranih palestinskih teritorija i da ne priznaju izraelsku okupaciju.

Ovo mišljenje odnosi se na izraelsku okupaciju palestinskih teritorija 1967. godine, i razmatra se u odvojenom slučaju od tužbe Južnoafričke Republike protiv Izraela za genocid u Pojasu Gaze.

Od suda je posebno zatraženo da iznese stav o politici i praksi Izraela prema Palestincima, kao i o pravnom statusu okupacije.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev