„BLUMBERG“ TVRDI: Amerika raspoređuje sisteme za onesposobljavanje ruskih i kineskih satelita

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

19. 07. 2024. u 21:37

AMERIKA će do kraja godine rasporediti na svojoj teritoriji nove kopnene sisteme za elektronsko ratovanje za onesposobljavanje ruskih i kineskih satelita u slučaju potencijalnog sukoba, piše agencija „Blumberg“.

„БЛУМБЕРГ“ ТВРДИ: Америка распоређује системе за онеспособљавање руских и кинеских сателита

Foto Tanjug/AP

-SAD će rasporediti nove kopnene sisteme za elektronsko ratovanje kako bi sprečili kineske i ruske satelite da prenose informacije o američkim trupama, piše agencija.

Američke svemirske snage saopštile su da je sistem već testiran ranije ove godine i da nije cilj zaštita američkih satelita od ruskih i kineskih sistema za elektronsko ratovanje, već na suprotstavljanje komunikacionim satelitskim kapacitetima Moskve i Pekinga.

Kako je objašnjeno, sistem neće uništavati uređaje protivnika, nego će ih onesposobljavati kako se Zemljina orbita ne bi zagađivala svemirskim otpadom.

Američke svemirske snage su napomenule da će do kraja ove godine biti raspoređena 24 sistema za elektronsko ratovanje.

Moskva je ranije više puta isticala da se Rusija, zajedno sa drugim zemljama, posebno Kinom, zalaže za sprečavanje trke u naoružanju u svemiru.

Rusija je u maju ove godine predložila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN u kojem se zemlje obavezuju da neće koristiti svemir za raspoređivanje oružja i da će sprečiti upotrebu sile u svemiru. Dokument nije dobio dovoljno glasova i protiv rezolucije su glasale SAD, Francuska, Britanija, Japan, Slovenija, Južna Koreja i Malta.

List „Spejs njuz“ je 23. maja saopštio da su Svemirske snage SAD naložile privatnim kompanijama da razviju koncept poligona za simulaciju „vojnih scenarija“ u svemiru.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PADA OGROMNA KOLIČINA KIŠE I DUVA JAK VETAR: Nevreme zahvatilo Sloveniju, kreće se prema severu Hrvatske