DAN KOJI JE MOGAO PROMENITI SVE: U Nemačkoj obeležena godišnjica neuspelog atentata na Hitlera

Novosti online

20. 07. 2024. u 14:00

U NEMAČKOJ je obeležena godišnjica neuspelog atentata na nacističkog vođu Adolfa Hitlera, a nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je na borbu za očuvanje demokratije i slobode.

ДАН КОЈИ ЈЕ МОГАО ПРОМЕНИТИ СВЕ: У Немачкој обележена годишњица неуспелог атентата на Хитлера

Foto Vikipedija

- Pokušaj smenjivanja vlasti 20. jula 1944. je bio neuspešan. Ali, ciljevi otpora su ostvareni - rekao je Šolc na memorijalnoj ceremoniji koju je organizovala savezna vlada u Berlinu.

On je dodao da građani Nemačke danas ne moraju da preduzimaju herojske poduhvate da bi odbranili demokratiju, ali je naglasio da demokratija živi od zalaganja svakog pojedinca, prenosi nemački Radio 1.

- Ipak, mora biti jasno. Demokratija zavisi od naših neumornih napora, od posvećenosti svakog od nas. Ona će opstati ako se svi uključe i suprotstave mizantropiji i ekstremizmu - naveo je  Šolc.

Nemačka danas obeležava godišnjicu neuspelog atentata na Hitlera, kada su oficiri Vermahta predvođeni Klausom Šenk Graf fon Štaufenbergom pokušali da bombom ubiju nacističkog vođu, zbace nacionalsocijalističku vlast i okončaju Drugi svetski rat. 

Štaufenberg i još tri umešane osobe su streljani iste večeri u Berlinu, a narednih meseci je ubijeno oko 200 ljudi umešanih u zaveru. 

Komemoraciji u Bendlerbloku, na mestu gde je Štaufenberg streljan, prisustvovali su predstavnici nemačke vlade, a predsednik Frank-Valter Štajnmajer položio je venac na spomen ploču.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: NEMCI ZAPOČELI, TITO NASTAVIO: U Gornjačkoj klisuri nalazi se veliki tajni podzemni grad 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OBILNE PADAVINE U KINI URUŠILE MOST, REAGOVAO I SI: Automobili upadali u reku, ima poginulih