BRITANSKA ANALIZA UKRAJINSKE KATASTROFE: Ovo su glavne greške i nedostaci prošlogodišnje letnje kontraofanzive Kijeva (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 07. 2024. u 16:01

CENTAR za analizu bezbednosnih pitanja RUSI, sa sedištem u Londonu, je u izveštaju objasnio koji su glavni razlozi neuspeha kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine 2023. godine.

БРИТАНСКА АНАЛИЗА УКРАЈИНСКЕ КАТАСТРОФЕ: Ово су главне грешке и недостаци прошлогодишње летње контраофанзиве Кијева (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Analiza RUSI (Royal United Services Institute), koju je citirao Bi-Bi-Si, pokazuje da je sprovođenje plana kontraofanzive osujećeno i greškama ukrajinskih saveznika ali i ukrajinske komande.

Plan je predviđao da 12 ukrajinskih oklopnih i mehanizovanih brigada prodre na područje širine 30 km i izoluje grad Tokmak na jugu Ukrajine.

Misija je trebalo da traje oko sedam dana, nakon čega bi ukrajinske snage napredovale na jug do Melitopolja. takvom brzinom Rusija ne bi imala vremena da podigne rezerve, a ukrajinskim trupama koje su napredovale trebalo je samo da savladaju otpor šest ruskih pukova u odbrani.

KOJE SU NEKE OD NAJBITNIJIH GREŠAKA NAPRAVLjENIH U 2023?

Zapadni saveznici su obezbedili nedovoljno opreme i naoružanja; za razliku od Rusije, Ukrajinci nisu imali dovoljno naoružanja, a ono koje je bilo, isporučeno je kasno.

Ukrajinska komanda odlučila je da manje pripremljene jedinice baci u prodor, dok su iskusnije morale da drže front. Osim toga, oni su svoje snage rasejali u nekoliko pravaca.

Međutim, najgora greška ukrajinske komande, prema analitičarima, bila je to što je izračunala da se ruske trupe koje se brane neće pružati otpor, već će bežati, kao što je bio slučaj kod Harkova 2022. Kada se to nije dogodilo, VSU su beznadežno izgubili zamah.

Osim toga, ruska komanda je jasno znala gde će biti pravac glavnog udara. Britanski autori ovog teksta koji prenosimo to vide kao neuspeh operativne bezbednosti i Ukrajine i njenih saveznika.

Izveštaj prestaje da se bavi pitanjima kao što su gustina ruskih minskih polja i sposobnosti ruskih dronova koji mogu da pogode vredna oklopna vozila sa velikom preciznošću.

ŠTA BRITANSKI STRUČNjACI PREDLAŽU ZA UBUDUĆE?

U ovom trenutku Ukrajina može da se fokusira na nanošenje maksimalne štete ruskoj vojsci, kao i na povećanje udara na rusku infrastrukturu, što stvara probleme za ruski budžet, dodaje se u izveštaju.

Royal United Services Institute (RUSI) na svojoj veb stranici tvrdi da je najstariji svetski i vodeći istraživački centar za odbranu i bezbednost u Velikoj Britaniji. Navode da je njihova misija da informišu, utiču i unaprede javnu debatu kako bi pomogli u izgradnji bezbednijeg i stabilnijeg sveta.

ŠOJGU: PRIKUPILI 160.000 LjUDI

Za pokušaj kontraofanzive prošle godine, Ukrajina je okupila grupu od 160.000 ljudi, 800 tenkova, 150 aviona, kao i 30 rezervnih bataljona, otkrio je Sergej Šojgu, bivši ministar odbrane Rusije, i dodao da su pripremali ozbiljnu ofanzivu.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija