ZBOG PRETNJE OD RUSKE AGRESIJE: Pistorijus - Nemačka nastoji da poveća troškove za odbranu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 07. 2024. u 17:45

NEMAČKI ministar odbrane Boris Pistorijus založiće se za veći vojni budžet naredne godine, jer smatra da je planirano povećanje nedovoljno, objavio je danas Tagesšpigel.

ЗБОГ ПРЕТЊЕ ОД РУСКЕ АГРЕСИЈЕ: Писторијус - Немачка настоји да повећа трошкове за одбрану

Foto Tanjug/AP

Planirano je da se potrošnja na odbranu poveća za 1,2 milijarde evra, dok je Pistorijus tražio povećanje od 6,7 milijardi evra, navodi nemački list.

Nacrt budžeta za sledeću godinu predviđa 53,2 milijarde evra za Bundesver, u poređenju sa 51,9 milijardi evra ove godine.

-Nastaviću da promovišem ideju da Bundesver treba da dobije neophodna sredstva u svetlu stvarne pretnje Rusije. Sledeća prilika za to biće revizija nacrta u parlamentu. U saveznoj vladi treba da imamo još jednu temeljnu raspravu o tome kako želimo da garantujemo svoju bezbednost. Nisam bio zadovoljan ishodom pre odluke Vlade, a sigurno nisam zadovoljan ni sada, dodao je ministar.

Foto AP

Pistorijus je rekao da se ne slaže sa stavom ministra finansija Kristijana Lindnera o vraćanju Nemačke "normalnoj fiskalnoj politici" nakon pandemije koronavirusa, s obzirom na bezbednosnu situaciju u Evropi zbog rata Rusije protiv Ukrajine.

Nemačka treba da preuzme još veću vojnu ulogu u Evropi kao najveća evropska ekonomija, smatra ministar.

-Ako Donald Tramp postane predsednik SAD, odnos snaga u NATO-u će se verovatno još brže promeniti. Ako ne nađemo rešenje da se sve ove okolnosti odraze u budžetu, to će morati da uradi sledeća vlada, rekao je on.

Prema nacrtu budžeta, vojna pomoć Nemačke Ukrajini biće smanjena za polovinu sledeće godine.

Berlin će obezbediti Kijevu oko 8 milijardi evra (8,7 milijardi dolara) ove godine, ali će dati samo 4 milijarde evra (4,35 milijardi dolara) 2025.

Berlin se nada da će manjak biti nadoknađen profitom od zamrznute ruske imovine.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija