NETANJAHU I GALANT PRETE: Vatra koja gori u luci Huta pokazuje da će Izrael stići do svojih neprijatelja koliko god daleko bili

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 07. 2024. u 21:30

IZRAELSKI napad u Jemenu danas „jasno stavlja do znanja našim neprijateljima da nema mesta do kojeg duga ruka Izraela neće doći, kazao premijer Benjamin Netanjahu u video izjavi objavljenoj u subotu uveče, ubrzo nakon završetka Šabata.

НЕТАНЈАХУ И ГАЛАНТ ПРЕТЕ: Ватра која гори у луци Хута показује да ће Израел стићи до својих непријатеља колико год далеко били

Foto Tanjug/AP

-Imam poruku za neprijatelje Izraela – nemojte da grešite u vezi sa nama, rekao je Netanjahu, dan pre nego što je planirano da leti za Vašington. -Zaštitićemo se na svaki način, na svakom frontu. Svako ko nam naudi platiće veliku cenu za svoju agresiju.

Netanjahu takođe poziva međunarodnu zajednicu da pojača svoje mere protiv Irana i njegovih zastupnika: „Svako ko želi da vidi stabilan i bezbedan Bliski istok treba da se suprotstavi iranskoj osovini zla i podrži borbu Izraela protiv Irana i njegovih zastupnika – u Jemenu, u Gazi, u Libanu, svuda.”

Netanjahu podvlači da je napad na luku Al Hudejda, koju su Huti koristili kao ulaznu tačku za svoje zalihe oružja, bio direktan odgovor na smrtonosni napad dronom u Tel Avivu u petak koji su izveli Huti u Jemenu.

-Luka koju smo napali nije nevina luka, naglašava Netanjahu. Korišćena je u vojne svrhe, korišćena je kao ulazna tačka za smrtonosno oružje koje je Iran isporučio Hutima.

Netanjahu naglašava da Huti ugrožavaju slobodu plovidbe u jednom od najprometnijih brodskih puteva na svetu.

-U proteklih osam meseci, kaže Netanjahu, - Huti su lansirali stotine balističkih projektila, krstarećih projektila i dronova protiv Izraela.

Netanjahu zahvaljuje SAD i drugim zemljama na pomoći u presretanju projektila Huti.

-Poput Hamasa i Hezbolaha, kaže Netanjahu, -Huti su sastavni deo iranske osovine zla. Ova osovina radi ne samo protiv Izraela, ona ugrožava mir celog sveta.

IDF JE SAM IZVEO NAPAD

Portparol IDF-a, kontraadmin Danijel Hagari na konferenciji za novinare rekao je da se avion koji je učestvovao u napadu u Jemenu pre nekoliko trenutaka bezbedno vratio u Izrael.

On kaže da je napad na Hute izveo sam Izrael.

-Izrael očekuje da zemlje sveta stoje na jednom frontu, to je zajednički međunarodni interes, kaže on.

Hagari kaže da je naziv napada „Operacija Duga ruka“.

 

GALANT: VATRA KOJA GORI U AL HUDEJDI JE UPOZORENjE ZA SVE

Ministar odbrane Joav Galant rekao je da je Izrael udario Hute u Jemenu kako bi poslao poruku nakon što su ubili jednog izraelskog državljanina u napadu dronom u petak rano ujutro.

-Vatra koja trenutno gori u Al Hudejdi vidi se širom Bliskog istoka i njen značaj je jasan“, navodi Gallant u saopštenju. -Huti su nas napali preko 200 puta. Prvi put kada su naudili izraelskom državljaninu, mi smo ih udarili. I mi ćemo to uraditi na svakom mestu gde bude potrebno.

Jemenski pobunjenici koje podržava Iran lansirali su više od 200 dronova i krstarećih raketa na Izrael od novembra, prema vojsci, od kojih su većinu presrele američke snage, au nekoliko slučajeva, izraelski borbeni avioni i kopneni vazduh sistemi odbrane.

timesofisrael.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija