"RUSIJA ĆE ODGOVORITI" Bivši američki obaveštajac upozorava: Odluka Berlina može dovesti do veoma tragičnih događaja

Novosti online

20. 07. 2024. u 22:42

RASPOREĐIVANjE američkih raketa dugog dometa na nemačkoj teritoriji moglo bi da izazove eskalaciju situacije, izjavio je bivši američki obaveštajac i bivši oficir američke mornarice Skot Riter u intervjuu za Sputnjik.

РУСИЈА ЋЕ ОДГОВОРИТИ Бивши амерички обавештајац упозорава: Одлука Берлина може довести до веома трагичних догађаја

Foto: Profimedia/printskrin Jutjub/ Military TV

- To je izuzetno destabilizujući razvoj događaja i Rusija je saopštila da će odgovoriti. Konkretne uzvratne mere Rusije nisu poznate, ali ta zemlja je obustavila razvoj ili prestala da raspoređuje sisteme srednjeg dometa RS-26 još 2017. godine. Postoje mišljenja da bi Rusija mogla da vrati taj sistem u upotrebu i da ga rasporedi u kratkom roku - rekao je Riter.

Kako je dodao, odluka o raspoređivanju američkih raketa klase „zemlja-vazduh“, „zemlja-zemlja“, krstarećih i hipersoničnih raketa u Nemačkoj je neodgovorna eskalacija. Riter upozorava da odluka Berlina može da dovede do veoma tragičnih događaja.

- Jedna greška, jedna pogrešna procena mogu da dovedu do toga da te rakete budu u besu ispaljene, što bi dovelo do moguće razmene nuklearnog oružja između SAD i Rusije - zaključio je bivši obaveštajac.

Ranije je Berlin saopštio da namerava da zajedno sa Vašingtonom počne da raspoređuje nove američke rakete na nemačkoj teritoriji koje imaju kalibar da dosegnu rusku teritoriju.

Predsednik Saveta Federacije Valentina Matvijenko u intervjuu televiziji "Rusija 24" upozorila je da Nemačka nema pravo da raspoređuje američke rakete dugog dometa na svojoj teritoriji - to je zabeleženo u posleratnoj dokumentaciji.

Šef delegacije Rusije na pregovorima o pitanjima vojne bezbednosti i kontrole nad naoružanjem u Beču, Konstantin Gavrilov prokomentarisao je za Sputnjik da je odluka o razmeštanju američkih raketa dugog dometa na teritoriji Nemačke od 2026. godine gruba pogrešna procena obe zemlje.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)