"ZBOG NAŠE ODGOVORNOSTI PREMA ISTORIJI..." Šolc objasnio "razloge" - Nemačka može biti samo na strani Ukrajine

Novosti online

21. 07. 2024. u 14:23

"ZBOG naše odgovornosti prema sopstvenoj istoriji, za Nemačku u ovoj situaciji može biti samo jedno mesto: na strani Ukrajine", rekao je Šolc u subotu u govoru povodom 80. godišnjice neuspelog pokušaja atentata na Adolfa Hitlera 20. jula 1944. godine u Memorijalnom centru nemačkog otpora u Berlinu.

ЗБОГ НАШЕ ОДГОВОРНОСТИ ПРЕМА ИСТОРИЈИ... Шолц објаснио разлоге - Немачка може бити само на страни Украјине

Foto: Tanjug

- U 2024. ne možemo da slavimo ovaj 20. jul, a da ne razmišljamo o hrabrim građanima Ukrajine koji se više od dve godine odupiru zločinačkom ruskom agresorskom ratu - rekao je Šolc.

Aludirajući na ruskog predsednika Vladimira Putina, Šolc je rekao da je to bio rat "kojim su ruski vladari otvoreno sledili cilj da osvoje Ukrajinu i unište je kao suverenu zemlju – 79 godina nakon završetka Drugog svetskog rata i 79 godina nakon ulaska u snagu Povelje Ujedinjenih nacija".

S obzirom na nemačku unutrašnju politiku, Šolc je pozvao na budnost u odbrani demokratije. "Demokratija cveta tako što se građani angažuju, tretiraju jedni druge s poštovanjem i suprotstavljaju se svakoj vrsti mizantropije i ekstremizma".

- Oni koji se bore protiv naše demokratije uvek će naići na naš odlučni otpor -  naglasio je kancelar.

Oficiri Vermahta na čelu sa Klausom Šenk Graf fon Štaufenbergom su 20. jula 1944. pokušali da eksplozivnim napadom ubiju Hitlera i zbace nacionalsocijalistički režim. Na svečanosti u Memorijalnom centru Nemačkog otpora u Bendlerbloku, savezni predsednik Frank-Valter Štajnmajer, u znak sećanja je položio venac na spomen ploču.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

SNIMAK BOMBARDOVANjA: Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video bombe FAB - 3000

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PROLAZNICI BILI IZNENAĐENI: Đoković nakon Vimbldona uhvaćen u šetnji sa lepom Ruskinjom (VIDEO)